Κλείουν όλες οι στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία.Στον υπουργό Αμυνας θα υπάγονται οι αρχηγοί των τριών όπλων.Παραίτηση υπέβαλε ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων.

images Army Navy Air Force Turk Foto    n_102281_1

Με έκτακτο διάταγμα, που δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης, έκλεισαν όλες οι στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία και απομακρύνθηκαν σχεδόν χίλιοι -τετρακόσιοι στρατιώτες ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το ανεπιτυχές πραξικόπημα της δεκατης-πέμπτης Ιουλίου.
Η απόφαση λήφθηκε λίγες ώρες μετά που ο πρόεδρος Ερντογαν δήλωσε ότι σχεδιάζει αρκετές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις και εφαρμογή μέτρων για να τεθεί ο στρατός υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Οπως γράφει στη ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, με το διάταγμα έκλεισαν οι ακαδημίες πολέμου, οι ανώτερες στρατιωτικές σχολές και η στρατιωτική ιατρική ακαδημία, ενώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπάγονται στο υπουργείο υγείας.

images Turkey Coup 15 .7.16   αρχείο λήψης
Αποφασίστηκε, επίσης, ότι οι επικεφαλής των τριών όπλων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων-Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας- θα υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο του στρατού από την κυβέρνηση.
Μειώνεται, εξάλλου, ο αριθμός των μελών της στρατοχωροφυλακής, αλλά ενισχύεται η δύναμή τους σε οπλισμό. Η στρατοχωροφυλακή θα στελεχώνεται με επαγγελματίες και όχι με κληρωτούς.
Ιδρύεται ακόμη Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυνας, υπό το υπουργείο Αμυνας, για την εκπαίδευση αξιωματικών.

images occupied Cyprus MAP  αρχείο λήψης
Εν τω μεταξύ, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο ”διοικητής” των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, αντιστράτηγος Ιλίας Μποζκούρτ, υπέβαλε παραίτηση.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, γράφει ότι το όνομα του Ιλίας Μποζκούρτ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα ονόματα διακοσίων στρατηγών, οι οποίοι φέρονταν να είχαν δηλώσει στους πραξικοπηματίες αξιωματικούς, πως θα συνεργάζονταν μαζί τους αν πετύχαινε το πραξικόπημα της δεκάτης-πέμπτης Ιουλίου.
Ο κατάλογος αυτός βρίσκεται στα χέρια Τούρκων εισαγγελέων, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος.

images Bozkout Occu Cy   paraitithike-o-archigos-ton-katochikon-dynameon
Δύο αξιωματικοί του κατοχικού στρατού, οι υποστράτηγοι Κουρούλ και Πιγιαντέ, έχουν ήδη απολυθεί με απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.
Η εφημερίδα Αφρίκα, εξάλλου, γράφει ότι τη νύκτα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος ”διοικητές” είχαν δώσει εντολές για μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στην Τουρκία.Ωστόσο, τα σχέδιά τους ναυάγησαν, όταν στρατιώτες ενημέρωσαν σχετικά, με μηνύματα στα κινητά τις οικογένειές τους, οι οποίες τους έπεισαν να μην αποδεχθούν κάτι τέτοιο.Οι ”διοικητές” αυτοί, σημειώνει, ξαφνικά χάθηκαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *