Συνάντηση Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων στη Ρώμη, σε σχέση με πιθανή οριστικοποίηση συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ και Αγκυρας.

images Israel Turkey Flags N   αρχείο λήψης

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Τουρκίας συνέρχονται σήμερα στη Ρώμη, εν μέσω πρακτορειακών πληροφοριών, ότι οι δύο χώρες βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το τηλεοπτικό κανάλι Σι-Εν-Εν Τούρκ, μετέδωσε ότι επικεφαλής της Ισραηλινής αντιπροσωπείας είναι ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, Τζόζεφ Τσιετσανόβερ και της Τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη.
Οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις διακόπηκαν τον Μάιο του 2010 μετά τα τραγικά γεγονότα στ’ ανοικτά της Γάζας.
Τουρκικό πλοίο, το Μαβί Μαρμαρά με Τούρκους ακτιβιστές επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό, που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα.
Ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στο πλοίο και οι ακτιβιστές τούς επιτέθηκαν με μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με δέκα Τούρκους νεκρούς και μερικούς Ισραηλινούς τραυματίες.
Το Σι-Εν-Εν Τούρκ μετέδωσε επίσης ότι Ισραήλ και Τουρκία θα υπογράψουν τη συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεών τους τον ερχόμενο μήνα.
Η Αγκυρα αξίωσε από το Τελ Αβίβ τρεις όρους πριν από την εξομάλυνση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων.

images Mavi Marmara      n_57395_4
Δημόσια απολογία για την επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά, καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Το 2013, ύστερα από μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απολογήθηκε δημοσίως στον Ταγίπ Ερντογαν για λάθη κατά την επιδρομή των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά.Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε να απολογηθεί για την ανακοπή του σκάφους, ενέργεια, που θεωρεί ως νόμιμη πράξη αυτοάμυνας.
Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης στην καταβολή αποζημιώσεων, αλλά δεν αναμένεται να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, εφαρμόζοντας χαλαρώσεις.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τελική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει καμμιά πρόνοια για τη Χαμάς.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ εξαρτάται από τη στάση, την οποία θα τηρήσει το Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς δεν αποτελούν αντικείμενο των συνομιλιών.

images Hamas Picture images
Το Ισραήλ, πάντως, έχει ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη, που προσφέρει στη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, και να κλείσει τα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Ισραήλ, η εφημερίδα Χααρέτζ γράφει σήμερα ότι η δήλωση, που αναμένεται να γίνει σήμερα στη Ρώμη, κατέστη δυνατή, ύστερα από συνεννοήσεις των δύο πλευρών, πριν από δέκα ημέρες, για τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία.
Ο επικεφαλής των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών, Μοσσάντ, Γιόσι Κοχέν, ο οποίος επισκέφθηκε μυστικά την Τουρκία, συμφώνησε με τον αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, το πλαίσιο της συμφωνίας.
Με βάση τη συμφωνία, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να διεξαγάγει, σχεδιάσει ή κατευθύνει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ.
Τα γραφεία της Χαμάς ίσως συνεχίσουν να λειτουργούν στην Τουρκία για σκοπούς διπλωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη Χααρέτζ.
Αξιωματούχοι του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας, όπως γράφει η Χουριέτ.
Η Τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ανώνυμοι επίσημοι της Χαμάς, φέρονται να δήλωσαν στην Αραβική εφημερίδα Ράϊ αλ-Γιούμ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ότι ο πρόεδρος Ερντογαν ανακοίνωσε στην ηγεσία της Χαμάς πως το Ισραήλ δεν αποδέχεται την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και ότι η Τουρκία θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

images Israel Gas Map Nloble   med_02-26-2014
Η Χουριέτ σημειώνει ότι ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα ανοίξει το δρόμο για την εξαγωγή του Ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.
Ωστόσο, στη συμφωνία δεν θα περιληφθεί κάτι τέτοιο, επειδή οι εξελίξεις με τα αποθέματα φυσικού αερίου απαιτούν νομικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Ισραηλινή Βουλή, Κνεσσέτ, κάτι, που είναι πιθανό να διαρκέσει τρία ή τέσσερα χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *