Αντίθεση στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

images Agia Sofia Mouftis   n_100229_1

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν αντίθεση στις ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης, που έχουν στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως μνημείο ιδιαίτερης σημασίας.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο, που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της.
Ο Μάρκ Τόνερ έκαμε τις δηλώσεις απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της Αθηναϊκής εφημερίδας Εθνος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Οπως είναι γνωστό, με την έγκριση της Τουρκικής κυβέρνησης άρχισε από την περασμένη Δευτέρα η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι εντος της Αγίας Σοφίας και η απευθείας μετάδοσή τους από την Τουρκική τηλεόραση με αφορμή το Ραμαζάνι.

images Agia Sofia Prayer NNNN   n_83229_1 (1)
Η προκλητική αυτή ενέργεια απέναντι στην Ορθοδοξία, θα συνεχισθεί για ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις επτά Ιουλίου.
Στην απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης έχει αντιδράσει η Αθήνα, η οποία κάλεσε την Αγκυρα να σεβασθεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι Τούρκοι με διάφορες ενέργειές τους προωθούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, γι αυτό και κατά διαστήματα φανατικοί μουσουλμάνοι, υποκινούμενοι από τις Τουρκικές αρχές, συγκεντρώνονται μπροστά από την εκκλησία και ζητούν το άνοιγμά της για προσευχή από τους Μουσουλμάνους.

images Agia Sofia NEW NEW    n_81128_1
Η Αγία Σοφία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *