Η Αγκυρα επιχειρεί και πάλι να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ολες οι ενέργειες της Λευκωσίας γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

images Cyprus AOZ NEW    images (1)

Η Τουρκία σε μια νέα προκλητική ενέργεια, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της, διασυνδέοντας την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -ΑΟΖ- Κύπρου και Αιγύπτου, με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η Τουρκία εκφράζει διαφωνία για τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Επαναλαμβάνει επίσης τον ισχυρισμό ότι οι άδειες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές, που παραχωρούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκονται εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, αναφέρεται στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι μια από τις προσφερόμενες περιοχές για έρευνα, βρίσκεται ακριβώς εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.
Η Τουρκική επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, με αφορμή τις προκλήσεις της Αγκυρας.

images Christodulides Nicos NEW   images
Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανησυχεί, αφού όλες οι ενέργειες της γίνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, που υπογράφηκε το 1982.
Δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε, πρόσθεσε, από την επανάληψη της Τουρκικής επιχειρηματολογίας.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσο θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση έναρξης νέων γεωτρήσεων, και εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάμουν τίποτε με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία, επισήμανε, δεν αναστέλλονται λόγω της ύπαρξης συνομιλιών.

images Greece Kastellorizo Cyprus MAP    images
Αν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, τόνισε, η κυβέρνηση θα την αντιμετωπίσει, υποδεικνύοντας ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντέδρασε, όταν προέκυψε τέτοιο θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *