Η Αγκυρα προειδοποιεί τις Βρυξέλλες με ακύρωση της συμφωνίας για τη μεταναστευτική κρίση, αν δεν εφαρμοσθεί η κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες έως τον Ιούνιο.

images Turkey EU Flags NEW     1404295584305

Η Τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες για τη μεταναστευτική κρίση, αν η Ενωση δεν τηρήσει τη δέσμευσή της για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η προειδοποίηση έγινε, ενώ διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται για να ανασκοπήσουν την εφαρμογή του σχεδίου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τουρκία για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, μέσω των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής και πολιτικής βοήθειας προς την Αγκυρα.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι σοβαρός συνομιλητής και τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν θα επιτρέψει καμμιά παραχώρηση σε σχέση με την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί.Πρόκειται, είπε, για αμοιβαία δέσμευση.
Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, που συμφωνήθηκαν, τότε δεν μπορεί να αναμένει ότι η Τουρκία θα πάρει αυτά τα μέτρα.

images Davutoglu New    images
Στις δεκαοκτώ περασμένου μηνός, Αγκυρα και Βρυξέλλες συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, περιλαμβανομένων ελέγχων από την Τουρκία και επιστροφή μεταναστών, που μεταφέρονται σε Ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα ενισχυθεί οικονομικά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταργήσει τη θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Ιούνιο.
Ωστόσο το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Ενωσης.
Η Ευρωπαική Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει σήμερα για παρουσιάσει την εικόνα, που παρουσιάζει η έως τώρα πορεία εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

images European Parliament     images
Αύριο, εξάλλου, συνέρχεται η επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για συζήτηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο, που σημείωσε η Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, οι οποίες τέθηκαν από τις Βρυξέλλες για την ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του για το Στρασβούργο, όπου θα προσφωνήσει την εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων θα επιλυθεί έως τον Ιούνιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>