Σε ερείπια μετατρέπονται οι εκκλησίες στα χωριά Καράκουμι και Λιθράγκωμη, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

images Occupied Cyprus RED    images

Σε άθλια κατάσταση, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο κατεχόμενο χωριό Καράκουμι και σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, το παράνομο Πανεπιστήμιο της Κερύνειας θα επιδιορθώσει την εκκλησία.
Η εφημερίδα, γράφει ότι η εκκλησία, που είναι του δεκάτου-ενάτου αιώνα, βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του παράνομου Πανεπιστημίου και η αποκατάστασή της θα γίνει στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος προστασίας ιστορικών μνημείων.

images Karakoumi Church Occu Cy   1f0eec6c861437cf684a983e99604fa1images Karakoumi Kyre MAP    αρχείο λήψης
Η λεγόμενη πρύτανις του παράνομου πανεπιστημίου Κερύνειας, σε δηλώσεις στην Χαλκίν Σεσί, ανέφερε ότι η εκκλησία είναι τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και πολύ σημαντικό κτίριο για το νησί.
Τα έργα αποκατάστασης της εκκλησίας, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, εξάλλου, γράφει ότι η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στο κατεχόμενο χωριό Λιθράγκωμη, μετατρέπεται σε ερείπια, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το κατοχικό καθεστώς.

images Kanakaria Church    imagesimages Lithragomi  Map    αρχείο λήψης
Σύμφωνα με την Κίπρις, η εκκλησία είχε επιδιορθωθεί στο παρελθόν, αλλά, σημειώνει, χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προσοχή.
Γράφει επίσης ότι η εκκλησία παραμένει κλειδωμένη, παρά το γεγονός ότι την επισκέπτονται πολύ συχνά Ελληνοκύπριοι και τουρίστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *