Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μέρος του τεμαχίου έξι της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός της υφαλοκριπίδας της.Η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει τον ισχυρισμό και χαρακτηρίζει προκλητική και αυθαίρετη τη στάση της Αγκυρας.

images Cyprus AOZ MAP   αρχείο λήψης

Η Τουρκία, ενοχλημένη από την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη του τρίτου γύρου χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα υπεράκτια τεμάχια έξι, οκτώ και δέκα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι μέρος του τεμαχίου έξι βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ”ίσα” δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται ως να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης.
Αναφέρει ακόμη ότι στο παρόν στάδιο, που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού, όπως υποστηρίζει, στην Κύπρο, η απόφαση της ”Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ”ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα” των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής.

images Turkish Foreign Ministry N     images
Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο αστήρικτος ισχυρισμός πως αν μελετήσει κάποιος τα τεμάχια για τα οποία έχει δοθεί άδεια, ένα μεγάλο μέρος του τεμαχίου έξι φαίνεται να βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι καταγραμμένη ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα όπως ούτε και προηγουμένως σε καμμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα.
Καλεί, εξάλλου, τις χώρες και τις εταιρείες, οι οποίες μπορεί να ”σκεφτούν” να κάμουν εργασίες έρευνας με βάση τις ”άκυρες” άδειες τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η ” Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου”, να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ”ιδρυτικό λαό” στο νησί και να μην κάμουν βήματα, που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού.

images Cyprus Pesidential Palace   αρχείο λήψης
Η Κυπριακή Δημοκρατία επέκρινε έντονα την Αγκυρα και την κατήγγειλε για προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, καθώς και αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.
Τόνισε επίσης η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον Κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.
Προστίθεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, περιλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

images Cyprus AOZ Notam N     0
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνεται, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

images Cyprus EU Flags Mix    images
Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών, σημειώνεται, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα, που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>