Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.Ανοίγει τελικά μόνο το κεφάλαιο τριάντα -τρία, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

images Turkey EU Flags NEW     1404295584305

Σε συμφωνία κατέληξαν το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία για την προσφυγική κρίση.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με βάση αναθεωρημένο προσχέδιο, που ετοίμασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η συμφωνία προνοεί:
===Ανοιγμα του κεφαλαίου 33 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση,  το οποίο δεν έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.Το κεφάλαιο αυτό θ’ ανοίξει έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
===Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης ”ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η εικοστή Μαρτίου.
Επισημαίνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
===Για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας αναφορικά με τους πρόσφυγες, προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα, τα οποία μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

images Davu Tu Jun Rute   n_96634_1
Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ήταν σημαντικό να εξασφαλιστεί πως κάθε πρόσφυγας θα αντιμετωπίζεται χωριστά και πως η συμφωνία θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποκλείοντας τη δυνατότητα των μαζικών απελάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα του κεφαλαίου τριάντα-τρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και σημείωσε πως το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλοι οι πυλώνες της συμφωνίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον και ότι συμφώνησαν να συζητήσουν και για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση.
Η συμφωνία, πρόσθεσε, έχει ανθρωπιστική διάσταση και ότι στόχος είναι να ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αιγαίο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια προς την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ήταν σκληρές, αλλά πολύ δίκαιες.

images Anastasiades           thCANT917O
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι κατέστησε σαφές προς θεσμούς και εταίρους, πως στο σκέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κύπρος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων, που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009.
Τόνισε επίσης ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με το πρωτόκολλο της Αγκυρας και το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Σημείωσε επίσης ότι, παρά την εμμονή της Τουρκίας και τις προτροπές ορισμένων εκ των εταίρων, επισήμανε ότι η επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα ίδια είπε, όταν ζητήθηκε το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων και είχε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα έβαζε την Κύπρο σε αντιπαράθεση με την Τουρκική κυβέρνηση, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>