Τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο επαναλαμβάνει ο Νίκος Κοτζιάς.Την Τουρκία προτείνει για μεταφορά του Κυπριακού φυσικού αερίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Είχαν συνομιλίες στην Αθήνα.

images Kotzias Cavusoglu March    αρχείο λήψης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επανέλαβε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για αναχρονιστικό καθεστώς.
Μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύστερα από συνομιλίες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αν και έχουν γίνει βήματα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για τα δύσκολα θέματα, όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία και μιά καλή λύση, που πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη και αποδοτική και για τις δύο κοινότητες.

images occupied Cyprus MAP  αρχείο λήψης
Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο λαοί, κατά την έκφρασή του, της Κύπρου οι οποίοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία προσφέρεται για τη μεταφορά των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο, από Τουρκικά μαχητικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ωστόσο, είπε ότι σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ”δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη”, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν, όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι, που βοήθησαν ήταν οι Ελληνες.
Πρόσθεσε ότι ”τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται, όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης”.

images Aegean MAP  αρχείο λήψης
Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται για την υπέρβαση των προβλημάτων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Για το προσφυγικό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη.
Συμφωνήσαμε, είπε, ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του Νάτο στην αντιμετώπισή του.
Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί η τεράστια ροή προσφύγων και η ανθρωπιστική κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>