Θεώρηση διαβατηρίων επιβάλλει η Τουρκία σε Ρώσους δημοσιογράφους.

images Putin Journalists    images

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα αντανακλάται σύντομα στον τομέα της δημοσιογραφίας, αφού η Αγκυρα θα αρχίσει την επιβολή θεώρησης διαβατηρίων για Ρώσους δημοσιογράφους.
Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αποκαλύπτει ότι το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις δεκαπέντε τρέχοντος μηνός.
Οπως γράφει, Ρώσοι δημοσιογράφοι, που προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Τουρκία στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής, για σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει πρώτα να αποταθούν στον Σύμβουλο Τύπου της Τουρκικής πρεσβείας για να εξασφαλίσουν την αναγκαία θεώρηση διαβατηρίου.
Ακολούθως,προσθέτει, οι πληροφορίες για τους Ρώσους δημοσιογράφους και η διάρκεια των επισκέψεών τους θα αποστέλλονται στη Γενική Διεύθυνση Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, στην Αγκυρα, για εγγραφή και παραχώρηση θεώρησης διαβατηρίου.

images Journalists Moscow    images
Σημειώνεται ότι η Ρωσία ξανάρχισε τη θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, από την πρώτη περασμένου μηνός, στο πλαίσιο των σκληρών κυρώσεων, που επέβαλε εναντίον της Τουρκίας, μετά την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού από τη χώρα αυτή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Η Αγκυρα πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι το Ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο, ισχυρισμό, που απέρριψε η Μόσχα.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία αποφάσισε να περιορίσει τα ελεύθερα ταξίδια για τους Ρώσους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας, αφού οι Τούρκοι δημοσιογράφοι για να μεταβούν στη Ρωσία για δημοσιογραφικές αποστολές, υπόκεινται σε αυστηρές διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων.
Αλλος λόγος, σημειώνει η εφημερίδα, είναι επειδή η Τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι τηρούν μεροληπτική στάση απέναντι στην Αγκυρα για ειδήσεις, που ετοιμάζουν και δεν διστάζουν να παραποιήσουν τα γεγονότα.

images Russia Turkey Flags  images
Από την εφαρμογή του μέτρου της θεώρησης διαβατηρίων δεν θα επηρεασθούν δημοσιογράφοι από άλλες χώρες.Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα, ότι σταδιακή αλλαγή στη διαδικασία ελευθεροποίησης της θεώρησης διαβατηρίων θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας.
Η διαδικασία για παραμονή των δημοσιογράφων στην Τουρκία περισσότερο από έξι μήνες δεν αλλάζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *