Ισχυρισμοί Αγκυρας ότι Ρωσικό μαχητικό παραβίασε και πάλι τον Τουρκικό εναέριο χώρο.

images Turkish Foreign Ministry N     images

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι Ρωσικό μαχητικό παραβίασε και πάλι τον εναέριο χώρο της χώρας.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η παραβίαση έγινε χθες από Ρωσικό SU-34 στις έντεκα και σαράντα -έξι, τοπική ώρα.
Οι χειριστές των Τουρκικών ραντάρ, προστίθεται, προειδοποίησαν τους πιλότους του Ρωσικού βομβαρδιστικού επανειλημμένα τόσο στη Ρωσική όσο και την Αγγλική γλώσσα.
Προβάλλεται, εξάλλου, ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι πιλότοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις.
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμμιά αναφορά στην περιοχή, στην οποία έγινε η νέα παραβίαση του Τουρκικού εναερίου χώρου.
Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κλήθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αγκυρα στον οποίο υποβλήθηκε έντονη διαμαρτυρία.

images SU 34 Russian Fighter     αρχείο λήψης
Πριν από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις είκοσι-τέσσερις περασμένου Νοεμβρίου, η Τουρκία κατέρριψε Ρωσικό μαχητικό, που είχε παραβιάσει, όπως ισχυρίστηκε, τον εναέριο της χώρο κοντά στα Συρο-Τουρκικά σύνορα.
Οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης και την ώρα, που έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους ο ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Τούρκο και ο άλλος διασώθηκε.
Η Μόσχα απέρριψε τον Τουρκικό ισχυρισμό τονίζοντας ότι το Ρωσικό βομβαρδιστικό δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Σε αντίποινο η Ρωσία επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Εως τώρα δεν υπάρχει αντίδραση από τη Μόσχα.

images Russia Turkey Flags  images
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο πρόεδρος Ερντογαν προειδοποίησε τη Ρωσία για συνέπειες, κατά την έκφρασή του, αν συνεχίσει την παραβίαση του Τουρκικού εναερίου χώρου.
Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι παίρνει ανεύθυνα, όπως ισχυρίστηκε, μέτρα, τα οποία πλήττουν την παγκόσμια ειρήνη.
Ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε, ωστόσο, ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν για συζήτηση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>