Τουρκία και Αίγυπτος, φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ισχυρισμοί Τζουμχουριέτ.

images Turkey Egypt Flags 2  αρχείο λήψης

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η Τουρκία και η Αίγυπτος εργάζονται επί πλαισίου συμφωνίας, ύστερα από μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους, που διακόπηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Σίσι και την ανατροπή του Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.
Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία υποστήριξε τον Ισλαμιστή πρόεδρο και τάχθηκε εναντίον του στρατηγού Σίσι.
Η Τζουμχουριέτ γράφει ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία έχει ασκήσει όλη την επιρροή της για την εξομάλυνση των Τουρκο-Αιγυπτιακών σχέσεων, σε μιά περίοδο, σημειώνει η εφημερίδα, κατά την οποία έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν.

images Egypt Sisi   αρχείο λήψης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση του προέδρου Σίσι και η Αίγυπτος δεν θα προχωρήσει στην εκτέλεση μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία καταδικάσθηκαν μαζικά σε θάνατο τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, μεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για εξομάλυνση των Τουρκο-Αιγυπτιακών σχέσεων, ανέλαβαν επίσης το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά την ξαφνική επιδείνωση των σχέσεών της με τη Ρωσία, ύστερα από την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, η Αγκυρα αντιμετώπισε πιθανή απομόνωση σε περιφερειακό επίπεδο, αφού η Μόσχα έχει εντείνει την πίεση σε τρίτες χώρες να υποβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Οι φόβοι αυτοί, γράφει η εφημερίδα, ώθησαν την Τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει νέες συμμαχίες στην περιοχή και να επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεών της με χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ύστερα από πέντε χρόνια ψυχρότητας.

images Egypt Pyramid flag   5500a3d0-179a-11e3-b530-5f32e820d32b-5-jpg20140726164307
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αν οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από τον Απρίλιο, τότε ο πρόεδρος Σίσι θα μπορούσε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη διάρκειά της η Αίγυπτος θα παραδώσει την προεδρία στην Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν αναθερμανθεί, αφού το Εμιράτο ετοιμάζεται να διορίσει νέο πρέσβη στην Αγκυρα, θέση, που παραμένει κενή από το 2013, όταν ανακάλεσε τον πρέσβη του, επειδή η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την άνοδο του στρατηγού Σίσι στην εξουσία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τον πρόεδρο Σίσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>