Πρόσκληση στην Αίγυπτο, θα απευθύνει η Τουρκία, για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη.

images Turkey Egypt Flags 2  αρχείο λήψης

Η Τουρκία, θα απευθύνει πρόσκληση στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχει στη δέκατη-τρίτη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, από τις δέκα έως τις δεκαπέντε Απριλίου.
Σχετική δήλωση έκαμε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντσού Μπιλγκίτς.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πρόσκληση θα σταλεί παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την άνοδο στην εξουσία του στρατηγού αλ-Σίσι, αφού η Τουρκία υποστήριζε τον Μόρσι.
Ο Τανσού Μπιλγκίτς ανέφερε ότι επίσημες προσκλήσεις δεν έχουν σταλεί ακόμη και το Κάϊρο, πρόσθεσε, θα αποφασίσει ποιός θα εκπροσωπήσει την Αίγυπτο στη σύνοδο κορυφής.
Η Αίγυπτος, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, θα παραδώσει την προεδρία στην Τουρκία, στη διάρκεια της συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

images Egypt Sisi   αρχείο λήψης
Αν ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αποφασίσει να εκπροσωπήσει την Αίγυπτο στη σύνοδο, θα είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της χώρας, που θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απομάκρυνση του Ισλαμιστή προέδρου Μόρσι απο τον Αιγυπτιακό στρατό το 2013.
Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές γράφει ότι στη σύνοδο μπορεί να εκπροσωπήσει την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός της χώρας, Σερίφ Ισμαήλ.
Προσπάθειες, που ανελήφθησαν από χώρες κυρίως του Κόλπου, για εξομάλυνση των Τουρκο-Αιγυπτιακών σχέσεων απέτυχαν, λόγω της σκληρής στάσης, που τηρεί ο πρόεδρος Ερντογαν απέναντι στον πρόεδρο Σίσι, τον οποίο πολλές φορές έχει επικρίνει έντονα για την απομάκρυση από την εξουσία του Μοχάμεντ Μόρσι.
Εν τω μεταξύ, η Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ δημοσίευσε ότι η Αίγυπτος προσέγγισε το Ισραήλ και ζήτησε διευκρινίσεις σε σχέση με πληροφορίες ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία, για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

images Israel Turkey Flags N     αρχείο λήψης
Αποκάλυψε δε ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επιφυλάξεις για πιθανό ρόλο, που θα διαδραματίσει η Τουρκία στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε χαλαρώσεις σε σχέση με τον αποκλεισμό, που επέβαλε στη Γάζα.
Ανέφερε επίσης ότι το Κάϊρο ζήτησε από το Τελ Αβίβ να κρατήσει την Τουρκία μακριά από τη Γάζα.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, συναντήθηκαν με τον πρέσβη του Ισραήλ στο Κάϊρο, Χαίμ Κορέν και ζήτησαν να ενημερωθούν κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πως το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται πράγματι κοντά σε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

images Egypt Gaza MAP      αρχείο λήψης
Ο επιτετραμμένος της Αιγύπτου, εξάλλου, στο Τελ Αβίβ, σε συνάντηση, που είχε με ανώτερους αξιωματούχους του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, στα Ιεροσόλυμα, εξέφρασε την αντίθεση της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε παραχώρηση από το Ισραήλ στην Τουρκία αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Κάϊρο θεωρεί ότι η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και εκφράζει φόβους ότι σε περίπτωση άρσης του αποκλεισμού της περιοχής, η Χαμάς θα βοηθήσει την οργάνωση αυτή για να επαναφέρει τους Ισλαμιστές στην εξουσία στην Αίγυπτο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>