Τα κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι παγωμένα από την Κύπρο, θα μπορούσαν να ανοίξουν, αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, δηλώνει η Κάτι Πίρι.

images Kati Piri Raporteur EU Parliament    n_75517_1

Η Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, δήλωσε πως παρόλον ότι δεν είναι ευτυχής με την πρόσφατη σύνδεση των διαπραγματεύσεων της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προσφυγική κρίση, ισχυρίστηκε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Αγκυρας και των Βρυξελλών.
Μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ολοκλήρωση χθες πενθήμερης επίσκεψης στην Τουρκία.
Η Κάτι Πίρι, Ολλανδή ευρωβουλευτίνα, επισκέφθηκε τη Σμύρνη, το Ντιγιάρμπακιρ, την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.
Σε ερώτηση για τη διασύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την προσφυγική κρίση, η Κάτι Πίρι απάντησε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τη σύνδεση αυτή.Αλλά, σημείωσε, είναι σαφές πως οι δύο πλευρές θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τις δικές τους απαιτήσεις.
Νομίζω,πρόσθεσε, η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτό το πράγμα με σύνεση προκειμένου να εγείρει και πάλι στο τραπέζι, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

images Turkey EU Flags NEW     1404295584305
Η Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύνδεση, ως ευκαιρία, για να οικοδομήσουν πραγματικά καλύτερη σχέση, πιο εποικοδομητική και υψηλού επιπέδου.
Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι χρειάστηκε η προσφυγική κρίση για αποκατάσταση της δυναμικής στις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι είναι γεγονός τώρα πως στην κοινή συμφωνία Αγκυρας – Βρυξελλών, υπάρχει η σύνδεση με το προσφυγικό πρόβλημα και αυτό, σημείωσε, πρέπει να χαιρετισθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει για αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα του κεφαλαίου 17, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση, μεθαύριο.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει ακόμη να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξη μιάς χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, ιδιαίτερα στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

images EU Flags Bulding       eu-flags-jpg20141204143009
Αναφέρθηκε επίσης στη σύλληψη και κράτηση δύο Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ και τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί ιδιαίτερα από τις συλλήψεις λειτουργών του Τύπου.
Η Κάτι Πίρι, εξάλλου, σε συνέντευξη στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τη Δευτέρα, αλλά και στο άνοιγμα άλλων πέντε κεφαλαίων, που η χώρα επιθυμεί να ανοίξουν στις αρχές του 2016 και τα οποία είναι παγωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

images Cyprus EU Flags Mix    images
Υπενθύμισε ότι τα κεφάλαια αυτά είναι παγωμένα, λόγω του Κυπριακού και θα μπορούσαν να ανοίξουν, επισήμανε, αν οι δύο πλευρές στην Κύπρο καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία για την επανένωση της νήσου.
Χαρακτήρισε τα πέντε κεφάλαια στρατηγικής σημασίας, λόγω του ότι αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια και τις εξωτερικές υποθέσεις, καθώς και το κράτος δικαίου και την ελευθερία έκφρασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *