Στρατιωτική βάση, στη Μοσούλη, δημιουργεί η Τουρκία μετά την εισβολή Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή.Εντονες αντιδράσεις από το Ιράκ.Την καλεί να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

images Iraq MAP Mosul Bagda  images

Η Τουρκία, δημιουργεί μόνιμη στρατιωτική βάση στην περιοχή Μπασίκα, της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, μετά την εισβολή Τούρκων στρατιωτών, με πρόσχημα την εκπαίδευση δυνάμεων των Κούρδων Πεσμέργκα και τοπικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, η συμφωνία για τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης, επιτεύχθηκε στις τέσσερις περασμένου μηνός, κατά την επίσκεψη στο βόρειο Ιράκ τού τότε υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Ο Τούρκος υπουργός υπέγραψε τη συμφωνία με τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασσούντ Μπαρζανί.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, τουλάχιστον εκατόν-πενήντα Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από είκοσι άρματα μάχης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αργά ψες.
Για περισσότερα από δύο χρόνια, σημειώνει η Χουριέτ, η Τουρκία διατηρεί ομάδα στρατιωτών στην περιοχή Μπασίκα, που βρίσκεται τριάντα-δύο χιλιόμετρα βορείως της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα και άλλες δυνάμεις, που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

images Turkish Tanks Mosul  n_92113_1
Οπως γράφει η Χουριέτ, οι περίπου εκατόν-πενήντα Τούρκοι στρατιώτες, θα αναπτυχθούν στη βάση για να αντικαταστήσουν τους ενενήντα στρατιώτες, που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερ, επικαλούμενο πηγή, προσκείμενη στις Τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν εξακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες.
Μετέδωσε επίσης ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που μάχεται εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχουν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή.
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εισβολή στο έδαφός του και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

images Baghad Government  images
Σε ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες αποτελούν τάγμα, το οποίο διαθέτει άρματα μάχης και πυροβόλα και υπογραμμίζει ότι εισήλθαν στο Ιρακινό έδαφος, κοντά στη Μοσούλη, χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος στις αρχές της Βαγδάτης και καλεί τις Τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εισβολή και κατήγγειλε ότι η στρατιωτική επιχείρηση έγινε χωρίς να ενημερωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Στην Ουάσιγκτων, δύο αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά, πρόσθεσαν, η κίνηση αυτή δεν εντάσσεται στις δραστηριότητες του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τούρκος, ανώτερος αξιωματούχος, δήλωσε στο Ρώϋτερ ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα.

images Iraq ISIS MPA Mosul    images
Αυτό, όπως ισχυρίστηκε, εντάσσεται στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε ότι περίπου είκοσι άρματα μάχης συνοδεύουν τους Τούρκους στρατιώτες για προστασία τους.
Στο θέμα, παρενέβη απόψε ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασσούμ, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος της χώρας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των των διεθνών κανόνων.

images Iraq Fouad Massoum President   n_92114_1
Σε δήλωση, ο Φουάντ Μασσούμ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει τα αναγκαία μέτρα για διατήρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *