Ο Βενιαμίν Νετανιάχου επικρίνει την Τουρκία, ότι επιτρέπει στη Χαμάς να δραστηριοποιείται στο έδαφός της, για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

images  Netanyahu-Fight-terrorism-like-we-fought-the-Nazis-692x360

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει θέμα εξομάλυνσης των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων.
Απαντούσε σε ερώτηση σε σύνοδο διπλωματών, στα Ιεροσόλυμα, που οργάνωσε η εφημερίδα Τζερούσαλεμ Πόστ, με συμμετοχή περίπου τετρακοσίων πρέσβεων από όλον τον κόσμο.
Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον εκτιμά ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων, μετά την πρόσφατη νίκη του προέδρου Ερντογαν στις εκλογές στην Τουρκία και την εδραίωση της εξουσίας του.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι το Ισραήλ εξετάζει αυτό το θέμα, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Πόστ.
Ωστόσο,πρόσθεσε, δεν είμαστε προσκολλημένοι, κατά την έκφρασή του.
Το Ισραήλ, σημείωσε, εξετάζει το [διεθνές] σκηνικό, που μεταβάλλεται και μελετά πώς μπορεί να διαφοροποιήσει τις αγορές του, να εγκαθιδρύσει νέες φιλίες ή να αναθερμάνει παλιές σχέσεις, αν είναι δυνατόν.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισήμανε ότι παρά το [σημερινό ] δύσκολο καθεστώς των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο πιο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών.

images Turkey Israel Flags   αρχείο λήψης
Υπάρχει δυνατότητα, συνέχισε, το Ισραήλ να εξετάσει θέμα συνεργασίας με την Τουρκία σε σχέση με το φυσικό αέριο, που εντοπίστηκε στη Μεσόγειο.
Περαιτέρω ανέφερε πως οι εξελίξεις στη Συρία καθώς και η πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει μόνιμo βήμα [στην περιοχή και τη διεθνή σκηνή] ανησυχούν το Ισραήλ, αλλά, επισήμανε, ανησυχούν επίσης αρκετά την Αγκυρα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι, ενώ υπάρχουν κοινά συμφέροντα, το Τελ-Αβίβ δεν ασκεί πάντα πρακτική, κατά την έκφρασή του, πολιτική, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Τόνισε ότι το πιο ξεκάθαρο [παράδειγμα] σύγκρουσης συμφερόντων είναι πως η Χαμάς εργάζεται και δραστηριοποιείται στην Τουρκία για να υποκινεί, ενεργά και απευθείας, όπως είπε, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, επικρίνοντας την Αγκυρα για τη στάση, που τηρεί απέναντι στην τρομοκρατική αυτή οργάνωση.

images Turkey Hamas Erdogan Leader Hamas   images
Στην ομιλία του Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, η οποία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε να νοηθεί πως σύντομα είναι πιθανόν να αποκατασταθούν οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις.
Η Σαμπάχ, αποφεύγει, ωστόσο να αναφερθεί στην καταγγελία του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι η Χαμάς εργάζεται στην Τουρκία για να διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και τις αιχμές, που άφησε κατά της Αγκυρας για την πολιτική της έναντι της Χαμάς.
Προβάλλει μάλιστα τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, με βάση και ανακοινώσεις της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και ισχυρίζεται πως η οικονομική πραγματικότητα αποτελεί μοχλό πίεσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε εξομάλυνση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *