Ο Μουσταφά Ακκιντζιή δηλώνει προκλητικά ότι η ενίσχυση του ψευδοκράτους δεν σημαίνει εδραίωση της διαίρεσης στην Κύπρο.Επιμένει στις εγγυήσεις η Αγκυρα.

images Occupied Aera Cyprus   images

Με παρέλαση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκαν τα πανηγύρια, που έστησε σήμερα το καθεστώς Ακκιντζιή στα κατεχόμενα, με αφορμή την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, πριν από τριάντα-δύο χρόνια.
Σε ομιλία, ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος θα είναι ένα από τα δύο ισότιμα μέρη μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας στην Κύπρο.
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό, ότι η ενίσχυση του ψευδοκράτους δεν σημαίνει εδραίωση της διαίρεσης και είπε πως η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να κατανοήσει αυτό το πράγμα και δεν πρέπει να βλέπει αρνητικά οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στα κατεχόμενα.

images Akinci FOTO   αρχείο λήψης
Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε πολλές φορές καλή θέληση στο ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η κατάργηση των λεγόμενων θεωρήσεων διαβατηρίων στα οδοφράγματα και η πρόσβαση σε τριάντα λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες για εκταφές οστών αγνοουμένων.
Ταυτόχρονα, ο Μουσταφά Ακκιντζιή επέκρινε την Ελληνική Κυπριακή πλευρά ότι δεν επέδειξε καλή θέληση στο θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης με τα κατεχόμενα.

images Turkes  Minister Cyorus images
Την Τουρκία, εκπροσώπησε στα πανηγύρια, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος σε χαιρετισμό ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα και την πολιτική ισότητα της Τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο δημιούργησε κλίμα ειρήνης στο νησί.

images Cyprus Presidential Palace    images
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι η παράνομη αυτή πράξη οδήγησε στη σαφή καταδικαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς την νομικά άκυρη και καλώντας όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, προσθέτει, καταδικάστηκε και συνεχίζει να αποτελεί νομικά άκυρο γεγονός εφόσον δεν μπορεί από παράνομη πράξη, όπως η άσκηση στρατιωτικής βίας, να παραχθεί έννομο αποτέλεσμα.

images Christodulides CY   images
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει τον αγώνα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημειώνει, στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμ;eνων Εθνών.
Την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν επίσης τα κόμματα και οργανώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *