Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα-Ερντογαν και Ομπάμα-Νταβούτογλου.Στο επίκεντρο το θέμα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

images Erdgan Obama Phone TwoShot   images
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε χθες βράδυ χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε πρώτα στον πρόεδρο Ερντογαν με τον οποίο συζήτησε τις περιφερειακές εξελίξεις, με κυρίαρχα θέματα τη Συριακή κρίση και τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι, Ομπάμα και Ερντογαν, τόνισαν τη σημασία της διεύρυνσης των κοινών προσπαθειών για ενδυνάμωση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και αύξηση της πίεσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Συζήτησαν επίσης τρόπους για δημιουργία των συνθηκών με στόχο τον τερματισμό της κρίσης, μέσω διαπραγματεύσεων, πριλαμβανόμενης της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, προστίθεται, έκαμε λόγο και για τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην Τουρκία.

images Attalia Summit G-20     thumbs_b_c_74a07f4b4bb5880025108462d2ad4d16
Ομπάμα και Ερντογαν, συζήτησαν επίσης θέματα, που αφορούν τη σύνοδο των G-20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 15 και 16 τρέχοντος μηνός.
Οι δύο πρόεδροι θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν και το Κυπριακό, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αποστόλης Ζουπανιώτης, επικαλούμενος Αμερικανικές πηγές.
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, μετά τη συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο συνεχάρη για την νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Επικαλούμενη πηγές, η Τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμησή του για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει προς τη δημοκρατία.

images Turkey USA Flags  images
Ομπάμα και Νταβούτογλου συζήτησαν τις στρατηγικές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Αξιωματούχοι του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού, ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την προθυμία του να συνεχισθεί η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και τον αγώνα για επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως το Μεσανατολικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>