Παράνομο το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Στόχος η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καταγγέλλει η Κυπριακή κυβέρνηση.

images Cyprus Flag   images

Η Κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της Τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι η παράνομη υδατική σύνδεση συνιστά ακόμη ένα κατοχικό τετελεσμένο, το οποίο επισυμβαίνει μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία, προσθέτει, με το έργο αυτό ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα, όχι μόνο με τη διατήρηση της κυριότητας του νερού, το οποίο θα μεταφέρεται στην Κύπρο, αλλά και με την υπαγόρευση των όρων για τη διαχείρισή του.

images Pipes Put Water Turk Cypr Occupie     images
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι το υδατικό είναι θέμα, που αναμφίβολα απασχολεί ολόκληρη την Κύπρο και για την αντιμετώπιση του οποίου εφαρμόζονται επιτυχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και χρόνια, πρωτοποριακές και αποτελεσματικές πολιτικές.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, καταγγέλλει ότι το τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν ωφέλειας ολόκληρης της Κύπρου, προβάλλεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και ουδόλως ευσταθεί, αφού τεχνικά ο αγωγός δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών όλων των Κυπρίων και έγινε χωρίς καμμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

images Water Pipe Sea N Turkey Cy    pipeline-project_55ae2584
Στην παρούσα φάση, προστίθεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατόν.
Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι μόνο σε μια επανενωμένη πατρίδα θα καταστεί δυνατή η διαμόρφωση και εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων, περιλαμβανομένου του υδατικού, χωρίς ξένες επεμβάσεις, ελέγχους και εξαρτήσεις.
Οι κατοχικές αρχές, εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται να στήσουν πανηγύρια για τη λειτουργία του παράνομου έργου, το οποίο οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ”Εργο του Αιώνα”.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο πρόεδρος Ερντογαν θα πραγματοποιήσει μεθαύριο παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για να τελέσει τα εγκαίνια του παράνομου έργου.

images Pipes Turkey NN Water   images
Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπεύθυνος του έργου στο Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας, Μλιρόλ Σινάρ, δήλωσε ότι θα γίνουν δύο τελετές εγκαινίων μεθαύριο.
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις έντεκα το πρωί, στο Ανεμούριο, κοντά στη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία, όπου έχει ανεγερθεί το φράγμα Αλάκιοπρου απ’ όπου θα μεταφέρεται το νερό στα κατεχόμενα και η δεύτερη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στον σταθμό επεξεργασίας πόσιμου νερού κοντά στην κατεχόμενη Μύρτου, στη μία μετά το μεσημέρι.

images Water Turkey Occupied Cyprus      αρχείο λήψης
Πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί και στις δύο τελετές, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία.
Το νερό από την Τουρκία φθάνει στο φράγμα, που κατασκευάσθηκε στο χωριό Πάναγρα, της κατεχόμενης επαρχίας Κερύνειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *