Οι Βρετανοί, που ζουν παράνομα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ζητούν ίσα ”δικαιώματα” περιουσίας.

images Occupied Cyprus RED  images

Ισα ”δικαιώματα” στην περιουσία αξιώνουν Βρετανοί, που ζουν παράνομα στα κατεχόμενα, γράφει πρωτοσέλιδα, η Τουρκοκυπριακή εβδομαδιαία εφημερίδα Τουντέϊ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκατοντάδες Βρετανοί, που ζουν στα κατεχόμενα συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση στην κατεχόμενη Κερύνεια, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Αίτημά τους, είναι να τύχουν ίδιας μεταχείρισης με τους Κυπρίους, στο ακανθώδες ζήτημα του δικαιώματος στην περιουσία.
Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βρετανών, που ζούν στα κατεχόμενα, μετά τις συζητήσεις, που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου ανέφεραν ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις των Τουρκοκυπρίων διαπραγματευτών, ο Μουσταφά Ακκιντζιή επέμεινε πως δεν υπάρχει καμμιά παγκόσμια προσέγγιση για να εφαρμοσθεί στην επίλυση του περιουσιακού.
Ο σύνδεσμος των Βρετανών, με τη ψευδοκυβέρνηση, Μάϊκ Ματέρνγκαν, δήλωσε ότι το περιουσιακό είναι στο κέντρο της καρδιάς, όπως είπε, των Βρετανών και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Είχαμε, πρόσθεσε, μακρά συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζιή, στον οποίο εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εκ μέρους όλων των ”ιδιοκτητών” περιουσιών.

images Akkintzi Moystafa   αρχείο λήψης
Ρωτήσαμε, συνέχισε, κατά πόσον θα τύχουμε όλοι ισότιμης μεταχείρισης στην επίλυση του περιουσιακού, για το οποίο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ”υπήκοοι” τρίτων χωρών, του ψευδοκράτους, θα τύχουν αντιμετώπισης κατά τον ίδιο τρόπο.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα μέλη του συνδέσμου συναντήθηκαν με τον Μουσταφά Ακκιντζιή στον οποίο εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την ανακοίνωση ότι θα συσταθεί νέα ανεξάρτητη επιτροπή για το περιουσιακό, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
Ο Μάϊκ Ματέρνγκαν είπε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των Βρετανών ανέφεραν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη το παράδειγμα της Γερμανίας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά το οποίο τα θέματα περιουσίας διευθετήθηκαν κυρίως μέσω καταβολής αποζημιώσεων για περίοδο είκοσι έως τριάντα ετών, με τις διευκολύνσεις, που παρείχε η Γερμανική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι βρήκε ενδιαφέρουσα τη συνεχή αναφορά του Μουσταφά Ακκιντζιή σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμη κριτήρια για τους μη Κύπριους, που διαμένουν και στις δύο πλευρές της νήσου.
Εκείνο, που ζητούμε, είπε, είναι ίσα ”δικαιώματα” και ίση ”μεταχείριση”.

images Kyrenia Port    images
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι επισήμανε στον Μουσταφά Ακκιντζιή τη σημαντική συμβολή των Βρετανών, που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, στην ανάπτυξη της οικονομίας του ψευδοκράτους.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε, τον διαβεβαίωσε πως το κατοχικό καθεστώς θα σεβασθεί όλους τους ”ιδιοκτήτες”, που κατέχουν λεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου, Στέφεν Ντέϊ, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν ριζικές διαφωνίες σε σχέση με το περιουσιακό.
Είναι αλήθεια, είπε, ότι έχουν συμφωνήσει στον σχηματισμό νέας επιτροπής για το περιουσιακό.Αλλά, οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή, την παράνομη, δηλαδή, επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών, η οποία έχει χειρισθεί με ”επιτυχία” αιτήσεις Ελληνοκυπρίων και πρόσφερε επαρκή ένδικα μέσα για να τους αποζημιώσει.
Ωστόσο, σημείωσε, οι Ελληνοκύπριοι, διαφωνούν και θέλουν η νέα επιτροπή για τις περιουσίες να αποδεχθεί ότι ο πρώην, κατά την έκφρασή του, ιδιοκτήτης θα έχει πρώτος δικαίωμα στην περιουσία του.
Οι δύο πλευρές απέχουν μίλια μακριά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

images House Titinas Kyrenia   images
Ο πρόεδρος, όπως προκλητικά αποκάλεσε τον Μουσταφά Ακκιντζιή, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί την αξίωση των Ελληνοκυπρίων και για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, τού εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας.
Αυτό το πράγμα, συνέχισε, δεν φέρνει τις δύο πλευρές κοντά στην επανένωση της νήσου.
Ο Στέφεν Ντέϊ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν πως η διευθέτηση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε μιά νέα Ομοσπονδιακή Κύπρο με δύο ζώνες.Αλλά οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή, διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να υπάρχει.
Είπαμε στον Μουσταφά Ακκιντζιή, συνέχισε, ότι δεν μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την ύπαρξη Τουρκοκυπριακής ζώνης, αν η Συνθήκη Ενταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίσει να υφίσταται στην απουσία μόνιμων παρεκκλίσεων ή εξαιρέσεων, από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

images Cyprus EU Flags Mix  images
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, θα πρέπει να κατανοήσουν αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.
Τότε, σημείωσε, τί θα συμβεί? Θα επιστρέψουμε στο 1963 και το χάος θα ξαναρχίσει.
Προκλητικός ο Βρετανός εισηγήθηκε τα Ηνωμένα Εθνη να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να ”αναγνωρίσουν” τους Τουρκοκυπρίους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *