Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Κύπρου, ζήτησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες της νήσου.Είχαν το μεσημέρι για πρώτη φορά, κοινή συνάντηση, με πρόεδρο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.

Θρησκευτικούς Ηγέτες.// Religious Leaders of

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, ζήτησαν και πάλι ελεύθερη πρόσβαση για τη λατρεία, τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρο το νησί.
Παρά τα πρακτικά προβλήματα, επισήμαναν, που πρέπει να επιλυθούν, θα εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτά δήλωσε ο Πήτερ Γουέϊντερουντ, συντονιστής του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ύστερα από σημερινή κοινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών της νήσου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζιή.
Δήλωσε επίσης ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφάσισαν να έχουν τακτικές συναντήσεις, όταν χρειάζεται, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

images Ana Aki Handshake Religious Leaders   COiwpi7XAAA6XHY
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πήτερ Γουέϊντερουντ είπε ότι το θέμα της πρόσβασης σε όλους τους χώρους λατρείας έχει συζητηθεί και άλλες φορές από τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Αυτό, πρόσθεσε, είναι πλήρως κατανοητό από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Υπάρχουν, πρόσθεσε, πολλά πρακτικά προβλήματα, και μερικά από αυτά θα χρειασθούν χρόνο για να λυθούν και είναι σημαντικό, όπως ανέφερε, να βρεθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για να γίνει αυτό.
Μερικά, είπε, έχουν συζητηθεί σήμερα, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

images Occupied Cyprus RED    images
Για τα πρακτικά προβλήματα, ο Σουηδός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της διένεξης και της διαίρεσης.
Υπάρχουν, σημείωσε, εκατοντάδες χώροι λατρείας για τους οποίους δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και επιβάλλονται περιορισμοί και στις δύο πλευρές.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο και πιο βιώσιμο τρόπο.
Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, αφού ήταν η πρώτη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών με τους πολιτικούς ηγέτες, ο Πήτερ Γουέϊντερουντ απάντησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την πρώτη συνάντηση να δοθούν λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε.
Κατά τη συνάντηση, είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξει κοινή κατανόηση και ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου και μια ελπίδα για λύση.
Ανέφερε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, αλλά παρέπεμψε στους θρησκευτικούς και στους πολιτικούς ηγέτες να τα ανακοινώσουν σε εύθετο χρόνο.

Θρησκευτικούς Ηγέτες.// Religious Leaders of
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γεύματος στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας.
Στο γεύμα παρακάθησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάϋ, o Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέηφ, o Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Βαρουχιάν Χερκελιάν, o Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο Τζέρζυ Κράϊχ και ο Πρέσβης της Σουηδίας στη Λευκωσία Κλάς Τζιεράου.

images Anastasiades           thCANT917O

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, ο  πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό Twitter:”Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι · όλοι χωράμε σε αυτό το νησί. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>