Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζιή αρχίζουν στις 29 Ιουνίου τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

συνομιλίες για το Κυπριακό  //  talks on

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζιή, εισέρχονται τώρα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην οποία προέβησαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Αυτό δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής νέας συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.
Η συζήτηση αρχίζει από την επόμενή τους συνάντηση στις είκοσι-εννέα Ιουνίου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με το κλίμα, που επικρατεί και τη δουλειά, η οποία γίνεται, ενδέχεται να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στη σημερινή συνάντηση ”μπήκαν στα βαθιά”, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.
Ωστόσο, είπε, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο, καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις εφ΄ όλης της ύλης, κάτι, που δίδει την ευχέρεια, στους δύο ηγέτες, να δώσουν περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, έτσι ώστε στις είκοσι-εννέα τρέχοντος να εισέλθουν πραγματικά σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια, τα οποία θα είναι ενώπιόν τους.

images Anastasiades           thCANT917O
Ερωτηθείς αν συμφωνήθηκε με ποιά κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακκιντζιή, δήλωσε ότι από τις είκοσι-εννέα Ιουνίου αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο.
Σε καμμιά πλευρά, πρόσθεσε, δεν συμφέρει το χάσιμο χρόνου.
Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι διαπίστωσαν πως οι δύο διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν την εργασία, που τους είχε ανατεθεί στις 15 Μαΐου και αφορούσε την εξέταση του έργου, το οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο της εντεκάτης Φεβρουαρίου του 2014 ποιές είναι οι θέσεις των πλευρών.

images Akkintzi Moystafa      αρχείο λήψης
Τώρα, είπε, έχουν στα χέρια τους τις συμφωνίες ή τα έγγραφα Αναστασιάδη – Ακκιντζιή στα οποία υπάρχουν θέματα, που έχουν συνταχθεί με μαύρο, οι τουρκικές απόψεις, οι οποίες είναι γραμμένες με κόκκινο και οι απόψεις της άλλης πλευράς με μπλε.
Ο Μουσταφά Ακκιντζιή διευκρίνισε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και αυτά είναι κάτω από διαφορετικά κεφάλαια, σύμφωνα με Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Τώρα, σημείωσε, ήρθε η ώρα για τους ηγέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία με πιο ενεργό ρόλο.
Είπε επίσης ότι στόχος όλων είναι η δημιουργία ομοσπονδιακής δομής, η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Η δομή αυτή, συνέχισε, θα προέλθει από τις δύο συνιστώσες πολιτείες εντάσσοντας στο διεθνές δίκαιο την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *