Νέα συνάντηση από το πρωί, προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή, παρουσία Αϊντα.Δεν αποκλείεται η εξαγγελία νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

συνομιλίες για το Κυπριακό  //  talks on

Αρχισε λίγο μετά τις δέκα το πρωί και συνεχίζεται και μετά το μεσημέρι, νέα συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζιή, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων παρουσιάστηκε κατάλογος των συγκλίσεων και των αποκλίσεων, τον οποίο είχαν ετοιμάσει οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Τον κατάλογο αξιολογούν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι δεν αποκλείεται μετά τη συνάντηση να εξαγγείλουν νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ΜΟΕ.

images Anasta Akinci HandShake NEW     copyright_aabadoluajansi_2015_20150613110032
Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ενθαρρυμένος μετά τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την κοινή συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές, καθώς και τις επαφές, που είχε νωρίτερα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.
Ολοι, είπε, είναι ευθυγραμμισμένοι προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού και ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας, εξάλλου, χθες βράδυ σε δικοινοτική εκδήλωση στο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Στέλιος, στην εντός των τειχών Λευκωσία, υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ πραγματική πιθανότητα πως εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει λύση του Κυπριακού.
Τόνισε επίσης τη σημασία ο κόσμος να αρχίσει από τώρα να συζητεί την επόμενη ημέρα.
Μίλησε για τις δυσκολίες των δημοψηφισμάτων, αλλά και για την εφαρμογή της λύσης.
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζιή εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και υποστήριξε πως τα άστρα, κατά την έκφρασή του, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα στην Κύπρο και στην περιοχή, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.

images Einden UN Cyprus     αρχείο λήψης
Ο Νορβηγός διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι η λύση θα έχει κόστος, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως το καθαρό όφελος θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από το κόστος.
Γνωρίζω, πρόσθεσε, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο για επενδύσεις, αφού επιλυθεί το πολιτικό ζήτημα και υπάρχουν στο νησί σταθεροί και μόνιμοι θεσμοί.
Στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φερχάν Χακ, συνεχάρη τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών για το έργο, που επιτελούν,
τονίζοντας ότι συνεχίζουν να ανοίγουν τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις, ο Φερχάν Χακ τόνισε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν να εστιάζουν στην εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο, αναφερόμενος στη σημερινή νέα συνάντησή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *