Η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτη την Εκθεση Προόδου για τη χώρα, που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Θα την επιστρέψει χωρίς να την ανοίξει, δηλώνει προκλητικά, ο Βολκάν Μποζκίρ.

images Turkey EU Flags NEW   1404295584305

Η Τουρκία απέρριψε την Εκθεση Προόδου για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το 2014, την οποία υιοθέτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,Βολκάν Μποζκίρ,
δήλωσε προκλητικά ότι η Αγκυρα θα επιστρέψει την έκθεση, η οποία καλύπτει τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς καν να την ανοίξει, όπως είπε.
Βασικά σημεία τριβής είναι η αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η αφαίρεση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και η εισήγηση για τερματισμό των οικονομικών συνεισφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία.
Ο Βολκάν Μποζκίρ ισχυρίστηκε ότι η έκθεση παρεμποδίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, παρά να τις ενθαρρύνει.

images Bozkir EU N   02290130-717e-11e4-bb83-09137c619cbb-jpg20141121182351
Ηγειρε επίσης το Κυπριακό, για το οποίο, είπε, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζιή, οικοδομεί σχέσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για επανένωση της Κύπρου, και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οι σχετικές αναφορές στην έκθεση μπορεί να επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Η έκθεση, υιοθετήθηκε με 432 ψήφους υπέρ, 94 εναντίον και 127 αποχές.
Την είχε ετοιμάσει η εισηγήτρια για την Τουρκία, Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και σ’ αυτήν επήλθαν αρκετές τροπολογίες από άλλους ευρωβουλευτές.
Υπερψηφίστηκε τροπολογία, η οποία καταδικάζει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας και την καλεί να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η οποία αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ζητεί από την Τουρκία να θέσει τέλος σε κάθε είδους ενέργεια, που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού και, ως εκ τούτου, συνιστά εμπόδιο σε μια μελλοντική λύση.

images Occupied Cyprus RED  images
Με άλλη τροπολογία καλείται η Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και να παύσει να τους παρεμποδίζει από το να απολαμβάνουν και να ασκούν τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία, τη θρησκεία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, που απορρέουν από τη συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, καθώς και από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Καλείται, εξάλλου, η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παράλληλα, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να προωθηθεί θετικό κλίμα, που θα οδηγήσει στην επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένωση και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται με τους ”28”με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο.

images Missing Persons   αρχείο λήψης
Καλείται ακόμη η Τουρκία να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση της Επιτροπής Αγνοουμένων σε όλα τα σχετικά αρχεία και τις στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με σκοπό την εκταφή, καθώς και να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των λειψάνων που έχουν μετακινηθεί και ζητεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων.
Καλείται επίσης η Τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και υπογραμμίζεται το έννομο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Η Εκθεση δεν περιλαμβάνει αναφορές για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από έντονες πιέσεις, που ασκήθηκαν προς την εισηγήτρια της Εκθεσης Κάτι Πίρι, ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

images European Parliament   images
Καλεί,εξάλλου, την Τουρκία να θέσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής της και να δεσμευθεί απερίφραστα στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, που αποτελούν τον πυρήνα της Ενωσης, καθώς και να σεβαστεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ελεύθερη έκφραση και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.
Η Κάτι Πίρι, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία είναι σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι και είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, σημείωσε, στενή και αποτελεσματική συνεργασία.

images Kati Piri EU Turkey   kati-piri_web-jpg20150502143623
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για ορισμένες εξελίξεις και κάλεσε την Τουρκία να σεβασθεί την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>