Σε μιά πρωτοφανή ενέργεια η Αγκυρα καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην υιοθετήσει την έκθεση προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στους ”28”.Διαμαρτύρεται για αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

images Bozkir EU N      02290130-717e-11e4-bb83-09137c619cbb-jpg20141121182351

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην υιοθετήσει την τελευταία έκθεση προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αναφορές στην Αρμενική Γενοκτονία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, Πε-Κα-Κα.Η Τουρκία εξέφρασε έντονη αντίθεση στις αναφορές αυτές.
Προκλητικός ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι αν η έκθεση, που αναφέρεται στο 2014, υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση το ψήφισμα, που προνοεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία θα την θεωρήσει άκυρη.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Βολκάν Μποζκίρ μιλούσε ύστερα από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, με την εισηγήτρια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι με την οποία συζήτησε την κατάσταση μετά την αναβολή της ψηφοφορίας επί της έκθεσης, νωρίτερα αυτό το μήνα, λόγω της κατάθεσης πολλών τροπολογιών.Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

images Genocide Armenians     images
Τον περασμένο μήνα, το Ευρωκοιβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και προτρέπει την Τουρκία να προχωρήσει στην αναγνώρισή της.
Η Αγκυρα αντιδρά έντονα και στην πρόταση για αφαίρεση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

images EU Flags Bulding       eu-flags-jpg20141204143009
Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε επίσης ότι η έκθεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία αν παρεμποδίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφήνει να νοηθεί ότι θα τερματισθούν οι χρηματικές συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>