Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό δεν είναι κριτήριο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, πρόσθεσε, συνήθως συζητείται.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, προσπαθεί να παρουσιάσει το Κυπριακό ως κριτήριο, αλλά η Τουρκία δεν το αποδέχεται.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα το έχει δηλώσει αυτό σε σύνοδο του Συμβουλίου των ”28”, αλλά, σημείωσε, το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι ντε φάκτο μέρος των διαπραγματεύσεων.
Εκείνο, που αναμένουμε από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε, είναι η απομάκρυνση των πολιτικών εμποδίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντούσε σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, σε σχέση με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και δηλώσεις, που έγιναν στη νότια Κύπρο, κατά την έκφραση του δημοσιογράφου, ότι μπορεί να αρθεί το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει στη συνέντευξή του, πως υπάρχει θετική συμπεριφορά στην Κύπρο, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ιδιαίτερα από τους Ελληνες, όπως λέει.
Κατά τη γνώμη μου, προσθέτει, μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι ακόμη πιο σημαντική και από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτές οι δηλώσεις, σημειώνει, είναι τόσο σημαντικές όσο και ενθαρρυντικές.
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι το Ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά του για επίλυση του Κυπριακού και θα υπάρξει λύση.
Σε ερώτηση πως αξιολογεί τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία σε σχέση με την προηγούμενη, ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι τώρα υπάρχει μόνον μια πιο θετική στάση.
Ως ουσιαστική διαφορά, σημειώνει, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, όπως λέει.
Σε ερώτηση πώς αξιολογεί την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, κάμνει ό,τι μπορεί για να ετοιμάσει αντικειμενική έκθεση.
Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για αλλαγές στην έκθεση.
Δυστυχώς, ισχυρίζεται, υπάρχει τάση για εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι, όπως λέει, προσπαθούν να περάσουν μέσα στην έκθεση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Αγκυρα δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους την προσβλητική, κατά την έκφρασή του, δράση.
Καλωσορίζουμε, λέει, την κριτική, αλλά μόνο αν είναι εποικοδομητική.
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η έκθεση θα είναι ισορροπημένη και το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρακολουθεί στενά αυτή την έκθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *