Τον Ιούνιο η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αναβλήθηκε για τον άλλο μήνα η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της έκθεσης για την πρόοδο, που σημείωσε η Τουρκία κατά το 2014 στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε ομιλία, η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ολλανδή σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτίνα, Κάτι Πίρι, αναφέρθηκε στην έλλειψη χρόνου για τις πολιτικές ομάδες να συζητήσουν μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων, που κατατέθηκαν.
Είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτικών ομάδων, είπε, να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία επί ενός τόσο σημαντικού θέματος.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών τάχθηκε υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας.
Εργαστήκαμε σκληρά για την έκθεση αυτή, πρόσθεσε, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες και υπάρχει λίγος χρόνος μεταξύ της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια, κάτι που δεν επέτρεπε να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί.
Κύπριοι και Ελληνες ευρωβουλευτές σε παρεμβάσεις κατήγγειλαν την Τουρκία για τις παραβιάσεις της στην Κύπρο.
Η Ελένη Θεοχάρους επισήμανε ότι η έκθεση αποσυνδέει το Κυπριακό από την ενταξιακή διαδικασία και προωθεί το άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων αποτελεί επιβράβευση της Τουρκίας, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει δημιουργήσει διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες.
Ο Νεοκλής Συλικιώτης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γίνεται εισήγηση για άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας, όταν πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καταδικάσει τις παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία.
Ο Τάκης Χατζηγεωργίου κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την Κομισιόν να είναι παρόντες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι προτάσεις, που κατατίθενται συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Κώστας Μαυρίδης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογαν να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και να λύσει το Κυπριακό στη βάση των αρχών και αξιών της Ενωσης.
Η έκθεση επαινεί την Τουρκία για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει για την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτησης με τους Κούρδους καθώς και για την πολύτιμη υποστήριξη, που προσφέρει στους Σύρους πρόσφυγες.
Διατυπώνει επίσης επικρίσεις εναντίον της Τουρκικής κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις της στο δικαστικό σώμα και τις απαγορεύσεις, που επέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισαν το 2005.
Η χώρα θα πρέπει να κλείσει τριάντα-πέντε κεφάλαια, τα οποία προβλέπουν την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, για να γίνει μέλος των ”28”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>