Ο Οζντίλ Ναμί καλεί τη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της επί των Ελληνοκυπρίων για λύση του Κυπριακού. Επισκέφθηκε το Βερολίνο.

 

images Nami NNN    biografi

Ο διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Οζντίλ Ναμί, κάλεσε τη Γερμανία να ενθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη στο Κυπριακό, επειδή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2004.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, εντάσσοντας την Κύπρο, ένα διαιρεμένο νησί, στους κόλπους της, έχασε σημαντικό μοχλό για διευθέτηση του Κυπριακού.
Ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο, έκαμε τις δηλώσεις σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον εκεί ανταποκριτή του Τουρκικού Πρακτορειου Ειδήσεων Ανατολή.
Πιστεύουμε,πρόσθεσε, ότι η Γερμανία φέρει ιστορική ευθύνη για να τερματίσει τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και να ασκήσει την επιρροή της επί των Ελληνοκυπρίων για λύση του Κυπριακού.

images Occupied Cyprus RED    images
Ο Οζντίλ Ναμί υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε να τερματίσει την λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
Το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε, το έδωσα κατά τις επαφές μου με Γερμανούς αξιωματούχους.
Σήμερα, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν όλα τα πλεονεκτήματα και τις διευκολύνσεις, που απορρέουν από την ένταξή τους στην Ενωση, αλλά οι Τουρκοκύπριοι αποστερούνται όλων αυτών.
Ζήτησε από τη Γερμανία να προωθήσει πρωτοβουλίες σε σχέση με θέματα, όπως το απευθείας εμπόριο με τη Βόρεια Κύπρο, κατά την έκφρασή του, τις απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου και την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε ότι κατά τις επαφές του συζήτησε και τη στάση, που τηρεί ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης.

images Anastasiades           thCANT917O

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα εμπόδιο, κι αυτό είναι, όπως ισχυρίστηκε, η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα σεβασθεί τις συγκλίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προηγουμένως.
Η στάση αυτή, είπε, πρέπει να αλλάξει.
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ακόμη ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά απέδειξε το 2004 πως θέλει λύση και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν έχει την πολιτική βούληση για λύση.
Κατηγόρησε επίσης την Ελληνική Κυπριακή πλευρά ότι αρνείται να προβεί σε οποιεσδήποτε πολιτικές παραχωρήσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η στάση αυτή θα αλλάξει με την άσκηση διεθνών πιέσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *