Η αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας μπορεί να περιπλέξει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο Γιοχάνες Χαν.

images Eu Giohannes Commisionr   images

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προειδοποίησε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ενωση, μπορεί να περιπλακούν μετά την σκληρή κριτική της Αγκυρας εναντίον των Ευρωπαϊκών χωρών για την Αρμενική Γενοκτονία.
Σε συνέντευξη στην Αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Γιοχάνες Χαν υποστηρίζει ότι η αντίδραση αυτή εκτιμάται, πως σχετίζεται με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.
Αυτό, σημειώνει, μπορεί να είναι πολύ αρεστό σε περιοχές της χώρας και μεταξύ ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού της.
Αλλά, προσθέτει, εκείνο, που με ανησυχεί είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες.

images Turkey EU Flags NEW     1404295584305
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι σπόροι της αντι-Ευρωπαϊκής και της αντι-Δυτικής στάσης της Τουρκίας έχουν έτσι φυτευθεί και η ένταξη της χώρας στους ”28”, καθίσταται πολύ δύσκολη στο μέλλον, από τη σκοπιά αυτή.
Το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογαν, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις, που πήραν διάφορες χώρες για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, είναι πολιτικές και πως δεν έχουν καμμιά σχέση με την ιστορία.
Συνεπώς, αναφέρεται, η Τουρκία δεν τις λαμβάνει υπόψη και τις περιφρονεί.

images Genocide Armenians     images
Στην Αρμενική Γενοκτονία αναφέρεται και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σε τηλεγράφημα, που έστειλε προχθές στον Αρμένιο ομόλογό του Χοβίκ Αμπραχαμιάν.
Στο τηλεγράφημα, ο Ρώσος πρωθυπουργός επικρίνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη σφαγή των Αρμενίων και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για εγκλήματα, που διαπράχθηκαν εναντίον της ανθρωπότητας.
Είναι καθήκον του καθενός, σημειώνει, να διατηρηθεί η αλήθεια γι αυτή τη φοβερή τραγωδία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να παρεμποδίσει τη διάπραξη και πάλι τέτοιας θηριωδίας.

Russia WWII
Παρόμοια στάση τήρησε και ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος παρέστη και σε επιμνημόσυνη δέηση την περασμένη Παρασκευή, στο Ερεβάν της Αρμενίας.
Η Τουρκία επέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο και τον κάλεσε να καθαρίσει το λεκέ, που έχει η ιστορία της χώρας του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>