Στην Ουάσιγκτων το Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Θα επιχειρήσει να αποτρέψει δήλωση του προέδρου Ομπάμα για την Αρμενική Γενοκτονία.Και το Κυπριακό στις επαφές του.

images Cavusoglu NEW N    mevlut-cavusoglu-jpg20141213114247

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτων από τις δεκαοκτώ έως είκοσι-μία τρέχοντος μηνός, με στόχο, να αποτρέψει δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία.
Η δήλωση Ομπάμα θα γίνει στις είκοσι-τέσσερις Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, αλλά φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι συμπληρώνεται ένας αιώνας από την σφαγή ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέρυ, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράϊς, και άλλους αξιωματούχους.

images Genocide Armenians     images
Κύριος στόχος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κατά τις επαφές του, είναι να προτρέψει την Αμερικανική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη ”γενοκτονία” κατά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα για τη θλιβερή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Σε προηγούμενα χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τον όρο ”μεγάλη καταστροφή” για την τραγωδία που έπληξε τον Αρμενικό λαό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει επίσης κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτων, την κατάσταση στη Συρία,το Ιράκ, την Ουκρανία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Κυπριακό, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

images Viktoria Nuland USA forein       αρχείο λήψης
Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα βρίσκεται για συνομιλίες με την Τουρκική κυβέρνηση, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.
Η Βικτώρια Νούλαντ αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις επαφές της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών.
Δήλωσε απλώς ότι οι επαφές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσιγκτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *