Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία. Η απόφαση αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε γενοκτονία.

images  Pope Francis    αρχείο λήψης

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε ομιλία, χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, το 1915, την πρώτη γενοκτονία του Εικοστού αιώνα.
Θα πρέπει πάντοτε, πρόσθεσε, να θυμόμαστε τη μαζική σφαγή των Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι Αρμένιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, αλλά και λόγω κακουχιών.
Ο ποντίφικας προέστη του μνημοσύνου ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων, που σφαγιάσθηκαν από τους Οθωμανούς, με αφορμή τη συμπλήρωση στις είκοσι-τέσσερις τρέχοντος μηνός, ενός αιώνα από την τραγωδία, που εκτυλίχθηκε σε βάρος του Αρμενικού λαού.

images Genocide Armenians     images
Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως είναι ανάγκη και μάλιστα καθήκον, να τιμάται η μνήμη των Αρμενίων επειδή, όπως επισήμανε, αν εξασθενίσει η μνήμη αυτό σημαίνει πως θα επιτραπεί και πάλι η διάπραξη σφαγών και γενοκτονιών.
Απόκρυψη ή άρνηση του κακού, πρόσθεσε, είναι σαν μια πληγή, που αφήνεται να αιμορραγεί χωρίς την επούλωσή της.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπενθύμισε επίσης ότι κατά τον είκοστό αιώνα διαπράχθηκαν και άλλες μαζικές δολοφονίες, όπως αυτές στην Καμποτία, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τη Βοσνία.
Φαίνεται, είπε, πως η ανθρωπότητα δεν είναι σε θέση ή είναι ανίκανη να θέσει τέρμα στις δολοφονίες αθώων ανθρώπων.

images  Armenian Genocity 2   images
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν, ο Πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες των Αρμενίων.
Η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά είναι βέβαιο πως θα την απορρίψει και θα την επικρίνει έντονα αφού δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>