Θορυβημένη η Αγκυρα από την απόφαση του προέδρου Πούτιν, να παραστεί σε εκδήλωση για την εκατοστή θλιβερή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, στις 24 Απριλίου, στο Ερεβάν.

images Genocide Armenians     images

Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, να παραστεί σε τελετή στο Ερεβάν της Αρμενίας, στις 24 Απριλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν ετών από τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
Πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι η απόφαση εξέπληξε την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία την ίδια ημέρα οργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και απηύθυνε προσκλήσεις για συμμετοχή σε περισσότερες από εκατόν χώρες.
Στόχος της Τουρκίας, προσθέτουν, είναι ο αποπροσανατολισμός της διεθνούς κοινής γνώμης από τις εκδηλώσεις για την εκατοστή θλιβερή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

images Erdogan NEW Alone     aa_picture_20141103_3692468_high-jpg20141104134845
Σύμφωνα με Τουρκικά και Αρμενικά μέσα ενημέρωσης, η Αγκυρα απηύθυνε πρόσκληση και στον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος την απέρριψε αμέσως.
Σε επιστολή προς τον πρόεδρο Ερντογαν ο πρόεδρος Σαρκισιάν ανέφερε ότι η κίνηση της Τουρκίας αποτελεί ένδειξη πως δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Την απόφαση του προέδρου Πούτιν να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμενίους, που σφαγιάσθηκαν από τους νεοτούρκους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Το θέμα, ανέφερε σε ανακοίνωση, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν.

images Putin Sarkisian Genocide    images
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Αρμένιο ομόλογό του ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία στις 24 Απριλίου και απηύθυνε στον πρόεδρο Σαρκισιάν πρόσκληση να παραστεί στις εννέα Μαίου στις εκδηλώσεις, στη Μόσχα, για την εβδομηκοστή επέτειο της ήττας των Γερμανών από τα Σοβιετικά στρατεύματα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ανακοίνωση, εξάλλου, το γραφείο του Αρμενίου προέδρου ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Αρμενίας αυζήτησαν επίσης βασικές πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1995 και καθιέρωσε την Εικοστή-Τετάρτη Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της Τουρκικής θηριωδίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>