Επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Erdogan Riand Saudi Arabia   n_79138_1

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογαν, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί όπως η Τουρκία αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.
Εκαμε τη δήλωση στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στη Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Σε ερώτηση κατά πόσον ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σάλμαν, προέβη σε οποιεσδήποτε κινήσεις για να μεσολαβήσει στην εξομάλυνση των Τουρκο-Αιγυπτιακών σχέσεων, ο Ταγίπ Ερντογαν απάντησε ότι η Σαουδική Αραβία θέλει την εξομάλυνση των σχέσεων αυτών στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά δεν επιμένει, όπως είπε.
Η Χουριέτ σημειώνει ότι η συνάντηση Ερντογαν-Σάλμαν έγινε μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και του Σαουδάραβα μονάρχη επίσης στη Ριάντ.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου ψυχράνθηκαν μετά την εκδίωξη από την εξουσία του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι από τον Αλ-Σίσι το 2013.
Το Κάϊρο κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ η Τουρκία κατήγγειλε τον Αλ-Σίσι ότι ανέτρεψε την εκλελεγμένη κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι με αντιδημοκρατικά μέσα.

images Turkey Egypt Flags 2  αρχείο λήψης
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος Ερντογαν ανέφερε ότι εξέφρασε στον Σαουδάραβα μονάρχη τις επιφυλάξεις της Τουρκικής κυβέρνησης για την Αιγυπτιακή κυβέρνηση στη διάρκεια της συνάντησής τους.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να αγνοεί την παρουσία της Αιγύπτου και υπογράμμισε τη σημασία της βορειαφρικανικής αυτής χώρας για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, αποτελούν τις πιο σημαντικές χώρες στην περιοχή.Εχουμε καθήκον,πρόσθεσε, να εργασθούμε για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής, κι αν όλες οι χώρες το αντιληφθούν, σημείωσε, πιστεύω ότι θα έχουμε πιο εύκολα αποτελέσματα.
Σε άλλη ερώτηση, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι το σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία είναι η αναβάθμιση των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία και το θέμα της Αιγύπτου, σημείωσε, δεν ρίχνει καμμιά σκιά στις σχέσεις αυτές.

images Egypt Turkey MAP     images
Είπε επίσης ότι η στάση της Σαουδικής Αραβίας με σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων του Ιράν, της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Λιβύης, επικαλύπτονται με την προσέγγιση της Τουρκίας, με εξαίρεση την Αίγυπτο.
Παρά τις κάποιες διαφορές με την Αίγυπτο, κατέληξε, αυτές δεν είναι στο επίπεδο, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>