Σε άνθιση το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, παρά την επιδείνωση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

images Turkey Israel Flags    αρχείο λήψης

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχουν υπερδιπλασιασθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως γράφει η ιστοσελίδα, The Media Line, παρά την επιδείνωση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Οπως αναφέρει, οι ανταλλαγές αυτές έφθασαν τα πέντε δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, τα οποία επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί επίσημοι.
Από τις ανταλλαγές αυτές οι μισές αφορούν εξαγωγές από το Ισραήλ στην Τουρκία και οι άλλες μισές εξαγωγές από την Τουρκία στο Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουήλ Νάτσιον, μιλώντας στην ιστοσελίδα,The Media Line, ανέφερε ότι οι οικονομίες του Ισραήλ και της Τουρκίας συμπληρώνουν η μιά την άλλη και οι εμπορικές τους σχέσεις διέρχονται περίοδο άνθησης.

images  Israel Foreing Ministry      th
Αυτή, πρόσθεσε, είναι καλή είδηση.Δυστυχώς, είπε, οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι τόσο καλές κι αυτό, όπως επισήμανε, είναι αποτέλεσμα των σκληρών φραστικών επιθέσεων της Τουρκικής ηγεσίας εναντίον του Ισραήλ.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Λιέλ, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει ένα τείχος μεταξύ των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεών τους και των οικονομικών τους δεσμών.
Και οι δύο οικονομίες, πρόσθεσε, αυξάνονται, καθώς και οι ανάγκες τους.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και οι δύο χώρες αποφάσισαν πως αν και μπορούν να διαπληκτίζονται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, το μεταξύ τους εμπόριο έχει σχεδόν παραμείνει ανεπηρέαστο.

images Alon Alien Israel Ambassad   αρχείο λήψης
Ο Αλον Λιέλ, που διετέλεσε πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα, είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι ο έβδομος ή ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ.
Το Ισραήλ εξάγει στην Τουρκία χημικές ουσίες, όπως ποτάσα, και εισάγει μεταποιημένα αγαθά και τρόφιμα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 το Ισραήλ είχε συνάψει μεγάλες συμφωνίες με την Τουρκία για πώληση όπλων και για αναβάθμιση των αεροσκαφών και αρμάτων μάχης του και ακόμη και την πώληση μη επανδρωμένων αεροπλάνων.
Η υλοποίηση των συμφωνιών αυτών, πρόσθεσε, έχει ανασταλεί λόγω της επιδείνωσης των πολιτικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ο Αλόν Λιέλ, ανέφερε επίσης ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή και υποστήριξε πως αν λυθεί το Παλαιστινιακό, οι δύο χώρες μπορεί να αποκαταστήσουν τους στενούς πολιτικούς δεσμούς τους.

images Turkey Israel MAP NNN    images
Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Τουρκία δεν έχει καλές σχέσεις με τις χώρες στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια.
Διέκοψε,πρόσθεσε, τις σχέσεις της με τη Συρία και την Αίγυπτο, ενώ οι σχέσεις της με το Ιράκ και το Ιράν είναι προβληματικές.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία χρειάζεται φίλους στην περιοχή κάτι, που ισχύει και για ο Ισραήλ .
Υποστήριξε τέλος ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέα περιφερειακή συμμαχία στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *