Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και ο πρόεδρος της Γκάζπρομ επιθεώρησαν τη διαδρομή του νέου αγωγού Turkish Stream.

images Gildiz Miller Turkish South Steam    taner-yildiz-jpg20150208142105

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της Ρωσικής εταιρείας Γκάζπρομ, Αλεξέϊ Μίλερ, επιθεώρησαν την πιθανή διαδρομή του νέου αγωγού Turkish Stream, με ελικόπτερο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν οι Γιλντίζ και Μίλερ απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη και πέταξε κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας έως τα Υψαλα, στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, αξιολογώντας τα πιθανά σημεία εισόδου του αγωγού, που θα κατασκευασθεί.
Η πτήση διήρκεσε τέσσερις ώρες και οι δύο επίσημοι επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιώντας τη διαδρομή πάνω από την ακτογραμμή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

images Turkish South Stream NN MAP   αρχείο λήψης
Ο Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι επιτροπή θα υποβάλει σύντομα έκθεση σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διαδρομή με βάση την οποία θα κατασκευασθεί ο αγωγός μεταφοράς Ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και στη συνέχεια στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα και από εκεί στην Ευρώπη.
Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους της Γκάζπρομ και της Τουρκικής εταιρείας Πετρελαίου, BOTAS.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι με τον πρόεδρο της Γκάζπρομ εξέτασαν πώς μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του έργου στη Θράκη καθώς και τη διαδρομή του αγωγού.
Περάσαμε, πρόσθεσε, δύο έως τρεις φορές πάνω από μερικές περιοχές για να εκτιμήσουμε την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών σε ορισμένες γεωργικές περιοχές, δάση και υγρότοπους.

images Ipsala Turkey    αρχείο λήψης
Είπε επίσης ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την κατασκευή του αγωγού περιλαμβάνει συζητήσεις και για την τιμή πώλησης του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε την κατασκευή του αγωγού South Stream, που θα μετέφερε Ρωσικό φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία και από εκεί στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν πρότεινε ταυτόχρονα την κατασκευή νέου αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τη βορειοδυτική Τουρκία, στην περιοχή της Θράκης, αποκαλώντας τον Turkish Stream.
Το έργο θα περιλαμβάνει και την κατασκευή ενεργειακού κόμβου στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα για τη μεταφορά του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Γκάζπρομ με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της τιμής του πώλησης του φυσικού αερίου στην Τουρκία και όπως ανέφερε, αναμένει πως θα υπάρξει συμφωνία.

images Russia Turkey New Pipeline Gas     images
Ο πρόεδρος της Γκάζπρομ Αλεξέϊ Μίλερ δήλωσε ότι η πρώτη φάση του έργου προνοεί τη μεταφορά στην Τουρκία περίπου δεκαέξι δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για κατανάλωση από τη χώρα αυτή.
Το επόμενο βήμα, είπε, είναι η μεταφορά σαράντα-επτά δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στον ενεργειακό κόμβο στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα.
Πρόσθεσε ότι η ροή Ρωσικού φυσικού αερίου θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *