Δεν είναι βοηθητικές οι δηλώσεις Τσίπρα για απομάκρυνση του Μπαρμπαρός, ισχυρίζεται η Αγκυρα.Απορρίπτει και επίσημα σχετικό αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού.

images Greece Turkey flags   images

Και επίσημα η Τουρκία απέρριψε αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για απόσυρση του Μπαρμπαρός από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν είναι βοηθητικές για τις δύο πλευρές στην Κύπρο, οι δηλώσεις Τσίπρα, για το Μπαρμπαρός.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Κίπρις Ποστασί, ο Ταντσού Μπιλγκίτς έκαμε τη δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

images Alexis Tsipras  images
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει καλέσει την Τουρκία να αποσύρει το Μπαρμπαρός από τα Χωρικά Υδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Την κατηγόρησε επίσης για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και για υπονόμευση της διαδικασίας των συνομιλιών.

images Tanju Bilgits TURK For Spoksm  αρχείο λήψης
Στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αγκυρα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και σημείωσε πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της, είναι να επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι από τα ”δικαιώματά” τους στο νησί, όπως οι φυσικοί πόροι.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εκδώσει και δεύτερη οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, με ισχύ έως τον ερχόμενο Απρίλιο, με την οποία έχει δεσμεύσει παράνομα περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ, τη φορά αυτή νοτίως της Κύπρου, για συνέχιση των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών της.

images barbaros NEW        thCARLOD4Q
Για το λόγο αυτό το Μπαρμπαρός ναυλοχεί παράνομα στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>