Στη Λευκωσία, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.Στόχος η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

images Einden UN Cyprus     αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα, για συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Σχετική ανακοίνωση έκαμε απόψε στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουζαρίκ.
Ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ο Στέφαν Ντουζαρίκ, θα ενημερώσει λεπτομερώς για τις συναντήσεις του τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου.

Προστατευμενη περιοχη Ηνωμενων Εθ
Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα ακούσει τις απόψεις των ηγετών για το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές άρσης του, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.
Το μεσημέρι η Ουνφικύπ σε ανακοίνωση, που εξέδωσε στη Λευκωσία, ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και καλεί τους δύο ηγέτες να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

images Cyprus Navtex AOZ      B6sDED3CIAAEc3H
Ωστόσο, οι προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών είναι δυσοίωνες λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής προκλητικότητας, αφού η Αγκυρα προχώρησε στις έξι Ιανουαρίου στην έκδοση νέας παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, για συνέχιση των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου.Το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός, που ναυλοχεί στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, είναι και πάλι έτοιμο, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, όπως φαίνεται, να αποπλεύσει για διενέργεια νέων παράνομων ερευνών σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, τη φορά αυτή νοτίως της Λεμεσού.
Η πρώτη παράνομη Ναύτεξ είχε εκδοθεί στις 20 περασμένου Οκτωβρίου και έληξε στις τριάντα περασμένου μηνός.

images Cyprus Pesidential Palace   αρχείο λήψης
Σε αντίδραση η Ελληνική Κυπριακή πλευρά ανέστειλε τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή παραμένει αμετάβλητη και μετά την έκδοση της νέας Ναύτεξ, όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή κυβέρνηση.
Στόχος των προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας είναι η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τις δύο πλευρές πριν από τη λύση του Κυπριακού, κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>