Χωρίς καμμιά αναφορά στο Κυπριακό, η κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας, που εκδόθηκε μετά τη λήξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.Συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.

images Samaras Davuto Presser 6.12.14     B4MDUleCYAAyIJn

Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύθηκαν να προωθήσουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους.
Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του τρίτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στη δήλωση δεν γίνεται καμμιά αναφορά στο Κυπριακό.Ωστόσο γίνεται αναφορά στις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις και επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις αρχές των ”28”.
Του Συμβουλίου προήδρευσαν οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου.

images Samaras Davutoglu 5.12.14   images
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Υπό το φως, προστίθεται, της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI, ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία.
Οι αγωγοί TAP και TANAP, συνεχίζει η δήλωση, συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

images Greece Turkey MAP  images
Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, προστίθεται, είναι μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία και η εκπόνηση κοινών σχεδίων, που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με τη δήλωση οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση, που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς Ελληνο- Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.
Επαναλαμβάνουν ακόμη την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

images  Turkey  Eu        thCA6R3C8K
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>