Η Τουρκία αγνόησε έκκληση του Νάτο για συμμετοχή της στις κυρώσεις, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Ρωσίας.Αντίθετα αναβάθμισε τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία.

images Nato Stolterberg   n_75103_1

Ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα οικονομικών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανική κρίση.
Μιλούσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την επίσης χθες, έναρξη των συνομιλιών των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας και της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, στην Αγκυρα.
Η Τουρκία όχι μόνον αγνόησε την έκκληση, αλλά προχώρησε σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία με στόχο τη σμίκρυνση του χάσματος του εμπορικού ελλείμματος των δύο χωρών, με την ενίσχυση των σχέσεών τους στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των κατασκευών και των επενδύσεων.

images Putin Erdogan 11   erdogan_putin-jpg20141201152111-jpg20141201153731
Οπως ανακοίνωσε ο Βλαδιμίρ Πούτιν, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου, κοντά στη Μερσίνα, απέναντι από την Κύπρο, θα γίνει από τη Ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Ροσατόμ.
Η εταιρεία αυτή, πρόσθεσε, θα οικοδομήσει και την πυρηνική βιομηχανία της Τουρκίας.
Πούτιν και Ερντογαν, συμφώνησαν στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών από 33 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι σήμερα, σε 100 δισεκατομμύρια έως το 2020.
Στις δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο ανέφερε ότι θα ήθελε να δει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού, όπως είπε, είναι σημαντικό οι κυρώσεις αυτές να έχουν αποτέλεσμα.

images Nato Turkey flags   αρχείο λήψης
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απαντούσε σε ερωτήσεις σε σχέση με τις προσπάθειες της Αγκυρας να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με τη Μόσχα, ενώ η Δύση είναι ενωμένη στο θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Επισήμανε ότι οι κυρώσεις δεν αποφασίζονται από το Νάτο, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες, σημείωσε, χαιρετίζει.
Ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, όταν μιά χώρα είναι υπεύθυνη για τέτοιου είδους επιδρομικές ενέργειες, κατά την έκφρασή του, που διενεργούνται στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Οπως είναι γνωστό η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία από την Ουκρανία προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις και την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

images Turkey Rvssian flags      thCAO1ZEM5
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ως θέμα αρχής δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις και εντατικοποίησε τις συνομιλίες της με τη Ρωσία αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να καλύψει το κενό, το οποίο δημιουργήθηκε από τις κυρώσεις, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο έδωσε τη δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει της έναρξης σήμερα της διήμερης χειμερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της δυτικής συμμαχίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>