Δεν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού με παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαικής Ενωσης, τονίζει ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.Μερικές χώρες, σημειώνει, εγείρουν θέμα παρουσίας Ουνφικύπ.

images Einden UN Cyprus     αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ότι μερικές χώρες άρχισαν να αμφισβητούν κατά πόσον η παρουσία της Ουνφικύπ στην Κύπρο εξυπηρετεί τη λύση του Κυπριακού ή συμβάλλει στη μη λύση.
Σε συνέντευξη στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε ότι η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό είναι σαφής, αλλά, ύστερα από πενήντα χρόνια η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στο νησί άρχισε να αμφισβητείται από μερικές χώρες.
Το καθήκον μου ως Ειδικού Συμβούλου, πρόσθεσε, είναι να βοηθώ τις δύο πλευρές στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει αν αυτό θα αλλάξει.

images Occupied Cyprus NEW     images
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου και τα Ηνωμένα Εθνη βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ωστόσο, σημείωσε πως έχει την αίσθηση ότι μερικές χώρες άρχισαν να αμφισβητούν την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Ναι, πρόσθεσε, η Ουνφικύπ συμβάλλει στην ειρήνη στην Κύπρο, αλλά μερικοί κύκλοι άρχισαν να θέτουν το ερώτημα αν από την άλλη πλευρά η παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί εξυπηρετεί τη μη λύση.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάμουν.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός από εκείνη της επανένωσης, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα απάντησε πως υπάρχει μόνον μιά καλή εναλλακτική λύση και αυτή είναι η επανένωση της Κύπρου.
Είναι στο χέρι σας, πρόσθεσε, να σκεφθείτε ποιές είναι οι άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη
Υποστήριξε επίσης ότι οι καιροί, που ζούμε είναι κακοί για τη συνέχιση της μη λύσης στην Κύπρο, αφού η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται δίπλα από το νησί, φλέγεται, άνθρωποι σκοτώνονται και χώρες καταστρέφονται.
Θα ήταν λάθος, συνέχισε, να υποθέσετε ότι η Κύπρος θα παραμείνει για πάντα όπως είναι σήμερα, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς ασφάλεια.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι αρνητικές δυναμικές εξαπλώνονται πολύ γρήγορα κι αυτό, που προσπαθώ να πω, είπε, είναι μήπως οι Κύπριοι θέλουν να ζήσουν μαζί, ή θέλουν να εγκαταλείψουν αυτήν την προοπτική και να εισέλθουν σε νέα πορεία.
Σε σχέση με το θέμα των πιθανών παρεκκλίσεων από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ανέφερε ότι λόγω των εσωτερικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ενωση, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ήταν στο παρελθόν η εφαρμογή παρεκκλίσεων.
Δεν λέω, πρόσθεσε, ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
Αυτό, σημείωσε, εξαρτάται από την έκταση αυτών των παρεκκλίσεων και κατά πόσον είναι μόνιμες ή προσωρινές.

images Cyprus EU Flags Mix    images
Ωστόσο, επισήμανε ότι με βάση τη διερεύνηση του θέματος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της, η Ευρωπαική Ενωση είναι πολύ πιο απρόθυμη απ’ ό, τι στο παρελθόν στο θέμα των παρεκκλίσεων.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως είναι προφανές ότι λύση, η οποία προνοεί παρεκκλίσεις, που παρεμποδίζουν σε άτομα να εγκαθίστανται σε άλλους τόπους ή να αποκτούν περιουσία σε άλλα μέρη, είναι οριστικά αδύνατον να εφαρμοσθεί.
Αυτή η λύση, υπογράμμισε, είναι αντίθετη με τις αρχές ίδρυσης της Ευρωπαικής Ενωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *