Εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δηλώνει ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.Η Αγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαίωματα της Κύπρου, τονίζει η Λευκωσία.

images Einden UN Cyprus   αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, συναντάται σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των νέων επαφών του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις, χθες βράδυ, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, διατύπωσε την εκτίμηση ότι εναπόκειται πλέον στις δύο πλευρές να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα επιδεινωθούν σημαντικά.
Πιστεύω, πρόσθεσε, πολλοί ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάμουμε κάτι για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για γρήγορη επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.
Σημείωσε ότι η εντολή του είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και όπως εξήγησε τις ενθαρρύνει να σκεφτούν τρόπους για να προσεγγίσουν η μια την άλλη, έτσι που να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

images occupied area Cyprus   thCADF0XNJ
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δύο πλευρές απορρίπτουν την πρότασή του και σε ερώτηση ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, ο Νορβηγός διπλωμάτης απάντησε ότι ξεκάθαρα, οι ιδέες του δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμμιά πλευρά.
Αυτό, συνέχισε, ήταν, που είχα να προτείνω, προσθέτοντας πως εναπόκειται τώρα περισσότερο στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να συνομιλήσουν.
Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα είπε ότι αυτό στο οποίο επικεντρώνεται είναι τι κάμνει τώρα για να διασφαλίσει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι γρήγορες και αποτελεσματικές, όταν επαναρχίσουν.
Δήλωσε αισιόδοξος ότι όλες οι πλευρές θα βρεθούν σ’ αυτό το σημείο, όμως, επισήμανε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει ακριβώς πότε θα φθάσουν εκεί.

images Christodoylides Diplom   αρχείο λήψης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι η απόφαση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να ληφθεί εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, ανέπτυξε στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την επιχειρηματολογία της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς γιατί η πρότασή του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού και μόνο, όταν εκλείψουν αυτοί οι λόγοι και η Τουρκία αποδείξει ότι εμπράκτως σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος.
Ενας διάλογος, είπε, ο οποίος για να έχει προοπτικές θετικής κατάληξης θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά σ’ αυτόν και η Τουρκία.

images Cyprus Notam MAP   0
Η πρόταση Αϊντα προνοεί τη σύσταση ομάδας από τις δύο κοινότητες για συζήτηση του θέματος του διαμοιρασμού των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μετά τη λύση του Κυπριακού.
Η πρόταση έχει απορριφθεί και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία τη θεωρεί μη ικανοποιητική και ζητεί τη σύσταση κοινής επιτροπής για το τους υδρογονάθρακες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *