Συνάντηση Τζο Μπάϊντεν και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία.Συναντήθηκε και με τον Ντερβίς Ερογλου.

images Biden Barthololeos Twoshot 15236332204_b17f06be88

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάϊντεν, είχε σήμερα συνάντηση στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που διήρκεσε μία ώρα και τριάντα λεπτά.
Ο Τζο Μπάϊντεν και ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συζήτησαν το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, την κατάσταση των Χριστιανικών πληθυσμών στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τη δράση των Τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημερωσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξαίρετη προσωπικότητα.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Τζο Μπάϊντεν και τη σύζυγό του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου άναψαν ένα κερί.

images Biden Bartholomeos NNN   aa_picture_20141123_3850750_high-jpg20141123151316
Με την επίσκεψη στο Φανάρι, ο Τζο Μπάϊντεν ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και αναχώρησε επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτων.
Κατά την παραμονή του στην Πόλη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ερντογαν, τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, όπως μετέδωσε σήμερα το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.Για τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερογλου δεν είχε ανακοινωθεί οτιδήποτε.

images Biden Erdogan Polis NN   eb673c10-7267-11e4-b8a7-23086ab81e3f-jpg20141122204453
Στο επίκεντρο των επαφών του Τζο Μπάϊντεν με την Τουρκική ηγεσία ήταν η αντιμετώπιση της απειλής των Τζιχαντιστών, η Συριακή κρίση, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά προβλήματα.
Συμφώνησαν ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία θα συνεργασθούν στο θέμα της αντιμετώπισης της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν ανακοίνωσαν κανένα μέτρο, κάτι, που θεωρούν ότι δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα.
Σημειώνουν επίσης πως ούτε στο Κυπριακό προέκυψε οτιδήποτε, όπως προκύπτει από τη δήλωση Μπάϊντεν με την οποία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απλώς κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τους Ερντογαν και Νταβούτογλου, ο Τζο Μπάϊντεν θα πρέπει να ήγειρε το θέμα της αποχώρησης των Τουρκικών πλοίων από την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού σε δηλώσεις  στην Ουάσιγκτων είχε αναφερθεί στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Cyprus AOZ    images
Οι ίδιοι παρατηρητές υπενθυμίζουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε δεσμευθεί τόσο απέναντι στον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και απέναντι στην Ελληνική Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα έθετε το ζήτημα των Τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιμένει στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου.
Ισχυρίστηκε πως αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη, που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

images Davutoglu Biden NN   ec2d4f80-71b8-11e4-a21e-1d6e446e30e3-jpg20141121233726
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, όπως προκλητικά αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, κατά την έκφρασή του, μπορούν να αρχίσουν από κοινού την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *