Κοινή διακήρυξη υιοθέτησαν σήμερα Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, με την οποία επισπεύδεται η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών.Ενοχλημένη η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα μείνει απαθής.

images Egypt Anasta Siss Samaras   n_74055_1

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος εγκαινίασαν σήμερα νέα περίοδο συνεργασίας, υιοθετώντας Κοινή Διακήρυξη, με την οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλείται επίσης η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ τερματίζοντας όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον.
Με τη Διακήρυξη, οι τρεις χώρες ζητούν δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

images Cyprus FIR  0

Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης έγινε στο Κάϊρο, σε συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Αναστασιάδης, Σαμαράς και Σίσι τόνισαν ότι η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, η οποία στοχεύει στην ευημερία των λαών, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

images Cyprus AOZ    images
Η Τουρκία, ενοχλημένη από την Κοινή Διακήρυξη του Καίρου, στην πρώτη της αντίδραση, ανακοίνωσε ότι δεν θα μείνει απαθής σε όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο του κόμματος.
Ο Μεχμέτ Σαχίν ισχυρίστηκε ότι νοτίως της Κύπρου έχει υφαλοκρηπίδα και η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και πως η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη έχει και αυτή δικαιώματα.
Οπως μετέδωσαν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διάβασε επίσης απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα την περίοδο, που έρχεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο πεδίο, στο οποίο την έχει αδειοδοτήσει η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

images Cyprus gas   th
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Σαμαρά-Σίσι στο Καϊρο και οι αποφάσεις που λήφθηκαν προβάλλονται από πολλά Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η Χουριέτ έχει ως τίτλο ”Με τον Α\ιγύπτιο πρόεδρο στο πλευρό του, ο Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία”.
Η Ζαμάν γράφει ότι Αίγυπτος, Ελλάδα και Ελληνική Κύπρος, όπως προκλητικά αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, συμφώνησαν στην προώθηση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *