Πρώτος ξένος προσκεκλημένος στο νέο Προεδρικό Μέγαρο του Ταγίπ Ερντογαν, ο Πάπας Φραγκίσκος.

images  Pope Francis    αρχείο λήψης

Ο Πάπας Φραγκίσκος, θα είναι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στο νέο Προεδρικό Μέγαρο του Ταγίπ Ερντογαν, στην Αγκυρα.
Οπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, στο νέο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του ποντίφικα στις είκοσι-οκτώ τρέχοντος μηνός.
Το νέο Προεδρικό, η ανέγερση του οποίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου κόστους του, έχει έκταση διακοσίων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στα περίχωρα της Τουρκικής πρωτεύουσας.
Διαθέτει χίλια δωμάτια και η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων.

images Erdoga Palace   images
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ότι το νέο Προεδρικό Μέγαρο στοίχισε συνολικά εξακόσια εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν στο διπλάσιο από την αρχική τιμή.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί από τις είκοσι-οκτώ έως τις τριάντα Νοεμβρίου.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Αγκυρα και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ερντογαν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκόρμεζ.
Στις είκοσι-εννέα Νοεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

images  Bartholomeos   αρχείο λήψης
Θα χοροστατήσει, εξάλλου, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος και θα συμμετάσχει σε θρησκευτική τελετή στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Θα επισκεφθεί επίσης την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.
Την Κυριακή τριάντα Νοεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα γιορτάσουν μαζί την εορτή του Αποστόλου Αντρέα και ακολούθως θα υπογράψουν κοινή δήλωση.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η επίσκεψη του ποντίφικα θεωρείται ως ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής εκκλησίας.
Σε ομιλία, που έκαμε πρόσφατα, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, τα οποία εξακολουθούν ακόμη να διαιρούν τις δύο εκκλησίες.

images Bartholomew-Pope 1  αρχείο λήψης

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα οικοδομηθούν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των δύο εκκλησιών.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι η τέταρτη Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά τις επισκέψεις του Πάπα Βενέδικτου το 2006, του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου το 1979 και του Πάπα Παύλου του Εκτου το 1967.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *