Ο Τζο Μπάϊντεν διαψεύδει ότι απολογήθηκε στην Τουρκία για τις δηλώσεις, που έκαμε σε σχέση με το ρόλο της Αγκυρας αναφορικά με τη δράση των Τζιχαντιστών.

images Biden Alone N  joebiden-jpg20141104114214

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάϊντεν, διέψευσε ότι απολογήθηκε στην Αγκυρα για τη δήλωσή του, πως η Τουρκία βοηθά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και άλλες ένοπλες ομάδες στη Συρία, όπως είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος πρόσφατα.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν, ο Τζο Μπάϊντεν τόνισε ότι ουδέποτε απολογήθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν.Τον γνωρίζω, πρόσθεσε, καλά και είχα συζητήσεις μαζί του.
Του τηλεφώνησα, συνέχισε, και του είπα πως ό,τι είχε μεταδοθεί πως δήλωσα, δεν ήταν ακριβές.Αυτό ανέφερα στον Τούρκο πρόεδρο, σημείωσε.
Σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στις δύο Οκτωβρίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, έχουν εξοπλίσει τους Τζιχαντιστές ή έχουν διευκολύνει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες πολεμούν εναντίον του καθεστώτος Ασσαντ στη Συρία.

images Erdogan Alone   images
Η αναφορά αυτή του Τζο Μπάϊντεν εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος τον κάλεσε να απολογηθεί.
Στις τέσσερις Οκτωβρίου, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απολογήθηκε για οποιαδήποτε υπόνοια πως η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ή εταίροι τους στην περιοχή, σκόπιμα εξόπλισαν τους Τζιχαντιστές ή διευκόλυναν την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων εξτρεμιστών στη Συρία.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, σημείωσε ο Λευκός Οίκος, κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις και τις θυσίες, που έκαμαν οι σύμμαχοι ή εταίροι τους, διεθνώς, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για πάταξη των Τζιχαντιστών.

images flags usa turk     thCAYX6W2V
Στις έξι Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζός Ερνεστ, δήλωσε ότι αυτό, που έκαμε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ήταν απολογία για κάτι, το οποίο σχετίζεται με τον πρόεδρο Ερντογαν.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, από την Ουάσιγκτων η συνέντευξη του Τζο Μπάϊντεν στο Σι-Εν-Εν και οι αναφορές του στην Τουρκία έγιναν λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.
Χθες ο Ταγίπ Ερντογαν επέκρινε ανοικτά την Αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές του Κόμματος ”Δημοκρατική Ενωση” της Συρίας, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, Πε-Κα-Κα.Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των Τζιχαντιστών, που πολιορκούν την Κουρδική πόλη Κομπάνη, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

images ISIS Map Irak Syria   images
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι μερικά Αμερικανικά όπλα περιήλθαν στην κατοχή των Τζιχαντιστών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>