Δεν θα ανανεωθεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.Επιτείνεται η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

images Egypt Pyramid flag   5500a3d0-179a-11e3-b530-5f32e820d32b-5-jpg20140726164307

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που υπεγράφη επί προεδρίας του Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο υφυπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου, Αχμέτ Εμίν, δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία επιτρέπει σε Τουρκικά φορτηγά και πλοία να χρησιμοποιούν το έδαφος και τη θάλασσα της Αιγύπτου, είναι ζημιογόνα για την οικονομία της χώρας.

images Egypt Turkey MAP     images
Οπως μετέδωσε το Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ο Αχμέτ Αμίν ανακοίνωσε ότι σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και άλλες ανώτερες αρχές, αποφασίστηκε να μην παραταθεί η διάρκεια της συμφωνίας, η οποία εκπνέει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Οι Τουρκο-Αιγυπτιακές σχέσεις εισήλθαν σε περίοδο ψυχρότητας μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και υπουργό Αμυνας, Αμπντέλ-Φάταχ ελ-Σίσι.

images Egypt Sisi   αρχείο λήψης
Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε πολλές φορές την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου και χαρακτήρισε παράνομη την κυβέρνηση Σίσι.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, υποστήριξε ότι η απόφαση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης αποτελεί νέο πλήγμα για τα συμφέροντα και την ευημερία της Αιγύπτου και των κατοίκων της.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων Μεχμέτ Μπουγιουκεκτσί, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάμει επενδύσεις στην Αίγυπτο αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο στην τοπική αγορά όσο και στην παραγωγή προϊόντων και τις εξαγωγές, τομείς στους οποίους δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
Συνεπώς, πρόσθεσε, ο τερματισμός της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά στην Αίγυπτο παρά την Τουρκία.

images  Egypt enbassy Turkey         3a5c03b0-5430-11e3-8702-c1cd64fa92f9-jpg20131123134440
Και οι δύο χώρες υποβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την απομάκρυνση του πρέσβη της Αιγύπτου από την Αγκυρα, λόγω της στάσης της Τουρκικής κυβέρνησης απένανι στην κυβέρνηση Σίσι.
Οι Τουρκο-Αιγυπτιακές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος Ερντογαν επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Σίσι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>