Επισκέψεις στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα τον ερχόμενο μήνα.

images Einden UN Cyprus     αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, θα επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, σε μιά προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τις προκλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Βασικός στόχος, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.
Ο ανταποκριτής του Κυπέ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, επικαλούμενος πηγές των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε ότι πρώτος σταθμός της περιοδείας του Νορβηγού διπλωμάτη θα είναι η Αγκυρα, στις τέσσερις Νοεμβρίου.
Την επομένη θα μεταβεί στην Αθήνα και από τις πέντε έως τις επτά Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία.
Η απόφαση για την περιοδεία του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ελήφθη στη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, υπό το πρίσμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

images Ban Ki Moon   th
Σε γραπτή δήλωση, που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα.
Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ελπίδα πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα εργαστούν εποικοδομητικά με τον Ειδικό Σύμβουλό, όταν θα επισκεφθεί την περιοχή για να ξεπεραστούν γρήγορα οι παρούσες δυσκολίες.
Ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει ανησυχία για τις εντάσεις, που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων.
Πολιτικοί παρατηρητές στη Λευκωσία σημειώνουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων με τη δήλωσή του αυτή, τηρεί ίσες αποστάσεις και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ίδιας της σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού για το δίκαιο της θάλασσας.

images MAP Ankara Naftex CYP AOZ     images
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα είχε επίσης συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, καθώς και πρέσβεις μονίμων μελών.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου επισήμαναν στον Ειδικό Σύμβουλο του Μπαν Κι Μουν ότι σε καμμιά περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή προσπάθεια οι φυσικοί πόροι και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστούν μέρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που και ο ίδιος έδειξε πως αντιλαμβάνεται.

images Anastasiades           thCANT917O
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εξάλλου, τόνισε και πάλι σήμερα πως παρά το ότι η βούληση και η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού, είναι πέρα από δεδομένες, η συμμετοχή σε διαδικασία, η οποία στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, αποκλείεται.
Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν του επιτρέπουν να μετέχει σε ένα, υπό την απειλή των τουρκικών πολεμικών, διάλογο και πως η αναστολή της συμμετοχής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξει την έντονη δυσφορία της και την καταδίκη των Τουρκικών προκλήσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>