Η Τουρκία αναμένει πως η Ευρωπαική Ενωση θα απορρίψει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των προκλήσεών της στην Κυπριακή ΑΟΖ.Δηλώσεις Βολκάν Μποζκίρ.

images EU Turkish Min Volkan Bozkir   191056_newsdetail

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε προκλητικά, ότι η χώρα του αναμένει από την Ευρωπαική Ενωση να αναλάβει την ευθύνη της και να απορρίψει την καταγγελία της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από το Τουρκικό σκάφος ”Μπαρμπαρός”.
Οπως είναι γνωστό, χθες η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την εφαρμογή αμέσως μέτρων για αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας.

images Cyprus foto       thCAEYIIX0
Μεταξύ των μέτρων είναι η καταγγελία της Τουρκίας από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

images MAP Ankara Naftex CYP AOZ   images
Αλλο μέτρο είναι το πάγωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στους ”28” με την παρεμπόδιση του ανοίγματος οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου.
Ο Βολκάν Μποζκίρ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την υπονόμευση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας από τέτοιους είδους ξεσπάσματα, κατά την εκφρασή του.
Αναμένω, πρόσθεσε, από την Ευρωπαική Ενωση να απορρίψει την καταγγελία, η οποία στοχεύει στην παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαικής Ενωσης.
Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίστηκε, η Ευρωπαική Ενωση θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της προς την Τουρκία.

images Turkey Eu    thCA6R3C8K
Η Τουρκία, που άρχισε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις το 2005, θα πρέπει να κλείσει με επιτυχία τριάντα-πέντε κεφάλαια για να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης.
Εως τώρα, έχει ανοίξει δεκατέσσερα κεφάλαια, ενώ δεκαεπτά παραμένουν παγωμένα και τέσσερα δεν έχουν ακόμη εξετασθεί.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι όλα τα κεφάλαια θα πρέπει να ανοίξουν και να κλείσουν στα επόμενα δύο χρόνια.
Η διαδικασία, ισχυρίστηκε, βρίσκεται σε εξελιξη ως εαν όλα τα κεφάλαια να έχουν ανοίξει.

images Fule car New  n_64849_1
Παρέμβαση στο θέμα έκαμε χθες βράδυ ο απερχόμενος Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Σε δήλωση, που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, Twitter, ο Στέφαν Φούλε υποστηρίζει ότι είναι καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *