Οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχισθούν, τονίζει η Λευκωσία, όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις των Τούρκων.

images Cyprus Kasoulides  images

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας θα συνεχισθούν για να αποτραπούν οι προθέσεις των Τούρκων να προχωρήσουν σε παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, με την οποία δέσμευσε παράνομα περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για σεισμογραφικές έρευνες, παραβιάζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η παράνομη δέσμευση ισχύει από τις 20 τρέχοντος μηνός έως το τέλος ερχομένου Δεκεμβρίου.
Σε γραπτή δήλωση, ο Ιωάννης Κασουλίδης υπογραμμίζει ότι οι
προγραμματισμένες γεωτρήσεις της εταιρείας ΕΝΙ θα συνεχιστούν, όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις.

images Cyprus AOZ    images
Επαναλαμβάνει επίσης ότι τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο, που δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας, θα ανήκουν αναλογικά σε όλους τους Κυπρίους.
Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στέλλουν το μήνυμα πως η Αγκυρα δεν θέλει ή δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι τότε.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι το αποτέλεσμα είναι η αναστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις, ενόσω λαμβάνουν χώρα απειλές, εκβιασμοί και επίδειξη ισχύος, γιατί η αρχή των διαπραγματεύσεων είναι πως διεξάγονται με ίσους όρους (equal footing).
Υπογραμμίζει επίσης ότι την ευθύνη φέρουν ακεραία η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία για λογαριασμό της οποίας δήθεν η Τουρκία ενεργεί.
Στη δήλωσή του, ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρει ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο για συντονισμό ενεργειών και δράσεων προς αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για τις είκοσι Οκτωβρίου συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

images Anastasiades      thCANT917O
Κατά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ζητήσει από την πολιτική ηγεσία να υποβάλει εισηγήσεις για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις Τουρκικές απειλές και την αναστολή της συμμετοχής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.
Στις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας ψες ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκαμε λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις, που δημιουργεί η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Greece Samaras   αρχείο λήψης
Η Ελληνική κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί από κοντά και αδιάκοπα, όπως ανέφερε, τις τελευταίες εξελίξεις, ενημερώνεται για αυτές από την κυβέρνηση της Κύπρου και έχει προβεί σε διαβήματα σε διάφορα διπλωματικά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με νέα ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες βράδυ, αναφέρει ότι το πολεμικό σκάφος ”Γκελίμπολου” παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων, εννέα χιλιομέτρων, το πλοίο-γεωτρύπανο ”Saipem 10000”, που διενεργεί γεώτρηση στο τεμάχιο εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI/KOGAS.

images Cyprus Eni-Kokas Drilli AOZ    Saipem-Eni-Pen-Drilling-Contracts-USD1.2-Billion-Italy
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>