Επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό επιδιώκει η Τουρκία, δηλώνει ο Βολκάν Μποζκίρ.

images EU Turkish Min Volkan Bozkir   191056_newsdetail

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαική Ενωση και τη Βρετανία, να ασκήσουν πίεση επί της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για να αναθεωρήσει την απόφασή της για αποχώρηση από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Βολκάν Μποζκίρ έκαμε τη δήλωση σε συνάντηση στην Αγκυρα, με τον λεγόμενο πρέσβη των κατεχομένων στην Τουρκική πρωτεύουσα, Μουσταφά Λακανταμιαλί.
Οπως είναι γνωστό η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η κοινοπραξία ENI/KOGAS άρχισε πρόγραμμα γεωτρήσεων, στο τεμάχιο εννέα, για εντοπισμό φυσικού αερίου.

images Anastasiades      thCANT917O
Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη δέσμευση περιοχών στην Κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες και έστειλε πολεμικό σκάφος, το οποίο παρακολουθεί τη διαδικασία των γεωτρήσεων, που διενεργούνται από την ENI/KOGAS.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει την απόφασή της και θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Επανέλαβε προκλητικά ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου δεν ανήκουν μόνον στην Ελληνική Κυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαίωμα στη χρησιμοποίησή τους.

images Cyprus AOZ    images
Σε ένα διπλωματικό ελιγμό, ο Βολκάν Μποζκίρ κάλεσε και τις δύο πλευρές να εργασθούν για την εξεύρεση λύσης και την επανένωση της Κύπρου και προέτρεψε τις εγγυήτριες δυνάμεις να μεταπείσουν την Ελληνική Κυπριακή πλευρά να αλλάξει την άσκοπη, κατά την έκφρασή του, απόφαση.
Ο λεγόμενος πρέσβης του κατοχικού καθεστώτος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>